Държавата ще финансира дейностите по ОП "Образование", докато Европа поднови плащанията

Държавата ще финансира дейностите по ОП "Образование", докато Европа поднови плащанията

Събота, 11 Февруари 2017 15:39
Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", докато Европейската комисия поднови плащанията по нея, обяви просветният министър Николай Денков в предаването "Седмицата" по Дарик. Той увери, че Европа ще възстанови средствата на държавната хазна.

Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на образованието, с което посочва, че има редица проблеми в програмата. Докато не бъдат отстранени те ще бъдат замразени междинните плащания по проектите. Това обаче не означава, че програмата е спряна, категоричен бе Денков. По негови думи, с писмото си Европейската комисия е показала на България жълт картон. "Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен", заяви просветният министър.

Той посочи, че още през 2014 г., когато беше зам.-министър, договарял програмата с Европейската комисия. Тогава са били уточнени дейности, цели, начин за разпределяне на средства. Николай Денков е категоричен, че по време на дискусиите не е имало критики към програмата. Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в Министерството на образованието. Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, каза Денков.

По негови думи ведомството е имало много време да се подготви за европейския одит и да отстрани всички потенциални проблеми. "ЕК открои два вида. Единият е свързан с отношенията между управляващия орган на програмата, който е дирекция в министерството, и останалите дирекции, които пък изпълняват проектите в програмата. Добрата практика изисква този, който дава парите и този, който ги ползва да са независими и разделени от стена, за да не могат да си влияят. В нашия случай те са в едно министерство", обясни Николай Денков.

Той заяви, че е водил борба за решаване на проблема и много пъти е алармирал за него. Предстои той да бъде решен на разговори с Европейската комисия, на които Министерството на образованието ще представи набелязани за целта мерки. Вторият проблем пък е свързан с дейности, които не функционират добре. "Той касае начина, по който са оценявани проектите. Според ЕК той не е бил достатъчно прецизен. Става дума за над 100 проекта", посочи Денков.

Още новини от Бургас

Най-щадящия метод за разбиване на бъбречни камъни в УМБАЛ

Най-щадящия метод за разбиване на камъни в бъбреците въведе по Здравна каса УМБАЛ Бургас. В болницата заработи литотриптер – апарат, който разбива камъните от разстояние… Прочети още »
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл
 • Почина тв водещият Роро Почина тв водещият Роро

Не пропускайте