Дончев: Програмата на БСП е научната фантастика, а нашата е документален филм

Дончев: Програмата на БСП е научната фантастика, а нашата е документален филм

Сряда, 15 Февруари 2017 11:04
По БНТ Томислав Дончев опроверга твърденията, че европарите за образование ще бъдат спрени. "В предизборна ситуация всеки може да си коментира каквото иска без значение дали разбира от него или не. Програмата за образованието не е спряна. Има предупреждение. Изброени са някои проблеми, някои по тежки, някои по-леки. Най-големия проблем е с независимостта на управляващия орган, който разпределя парите”, поясни Дончев.
 
Според ЕК той трябва да е независим от този, които харчи парите. Проблемът в министерството на образованието е, че те са част от една администрация. Това е структурен проблем. „Ако Кунева има вина по въпроса, това е, че за известен период от време, по нейно желание, тя беше ръководител на управляващия орган. С едната ръка трябваше да контролира плащанията, а с другата да харчи парите. За мен това винаги е било лоша практика. Ние много пъти сме говорили за това”, каза Донечв.
 
Бившият вицепремиер подчерта, че е посъветвал всички министри, че това е лоша практика – да са ръководители на управляващите органи. "Това е поправимо. Има период, в който може да бъдат взети мерки. Надявам се служебното правителство да го направи”, изрази надежда той. Дончев призна, че това е можело да се случи и по-рано.
 
По думите на Дончев обещанията на ГЕРБ в програмата за изборите са реалистични. Направени са сметки и те могат да бъдат изпълнени. При това бившият вицепремиер програмата на социалистите е в сферата на научната фантастика. "Всеки човек с базисна икономическа грамотност ще разбере, че програмата на колегите е абсолютно нереалистична. Ако някой се опита да я реализира, то това ще доведе до икономическа катастрофа”, каза той.

Разликата между нашите обещания и тези на левицата са като между документален филм и научна фантастика, посочи той.
 
Магистралите остават приоритет. Не може без базисна инфраструктура да се гради икономика. Наред с това обаче не може да се мисли само за базисна инфраструктура. "Има хиляди километри от пътната мрежа, които не са ремонтирани пот 30 години. Това, което е направено, е малка част от това, което трябва да се направи”, каза Дончев, коментирайки всекидневните информации за дупки по пътищата.
 
"Обикновено водим разговор за това, че асфалта не се яде, че някой полага тръби, вместо да ги дава за хляб и за малки предприятия, че европейските фондове не са напълнили хладилника на някой, а в момента коментираме състоянието на пътищата и тунелите”, каза още Дончев.
 
Дончев съобщи, че ГЕРБ е почти е готова с листите. "Нормално е да съм водач в листата в родния си град. Имам и предложения за София”, каза лично за себе си бившият вицепремиер.
 
По думите му, около Антон Тодоров скандал няма. "Това доказва, че не сме обидчиви и че не взимаме послушковци. Не може обаче да се залага само на нови лица, защото това би било опит да избягаш от себе си”, каза Дончев.

Канал 3

Още новини от Бургас

Ще е ли Роби хедлайнер на Spirita?

Този въпрос си задават днес не само феновете на Роби Уилямс, но и медиите, след като в. "Стандарт" гръмна с новината, че от сигурен източник… Прочети още »
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг
 • Българите в Лондон разочаровани от изборите Българите в Лондон разочаровани от изборите
 • Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофобия и натиск Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофоби
 • Радан Кънев хвърли оставка Радан Кънев хвърли оставка
 • Световните медии за изборите у нас Световните медии за изборите у нас
 • ДОСТ втора политическа сила зад граница ДОСТ втора политическа сила зад граница
 • Константинов: Няма да има нови избори тази година Константинов: Няма да има нови избори тази го
 • Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бурса и спряха вота Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бур
 • Цацаров: Блокадата на границата няма как да се толерира Цацаров: Блокадата на границата няма как да с
 • Президентът: Гласувах за по-добра, модерна и просперираща България Президентът: Гласувах за по-добра, модерна и
 • Арестуваха председател на СИК Арестуваха председател на СИК
 • Със скандали започнаха изборите в Турция Със скандали започнаха изборите в Турция

Не пропускайте