Няма нарушения при обществените поръчки в МОСВ

Няма нарушения при обществените поръчки в МОСВ

Сряда, 15 Февруари 2017 12:29
„Няма констатирани  нарушения в обществените поръчки на Министерството на околната среда и водите“. Това заяви на пресконференция служебният министър Ирина Костова при представяне на екипа и приоритетите в работата си.

Докладът на МОСВ до МС беше предаден в срок. Вътрешният одит, който обхваща периода от 1. 10. 2016 г. до 31. 12. 2016 г. констатира, че са спазени законовите норми при възлагането на обществените поръчки. По одит на Сметната палата през 2016 г. са дадени препоръки, които се изпълняват.

Министър Костова подчерта, че основен приоритет в работата й е предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Вече се състоя срещата на т. нар. „Тройка“ – Естония, България и Австрия, които ще поемат председателството в периода 1 юли 2017 – 31 декември 2018 г. На нея е договорено основен приоритет през тези 18 месеца да бъдат еко-иновациите.

Като втора задача по важност е изпълнението на Оперативна програма „Околна среда“(ОПОС). Министърът съобщи, че до 15 февруари 2017 г. Управляващият орган по ОПОС ще подаде към Сертифициращия орган в Министерство на финансите коригирания окончателен сертификат за направените разходи по ОПОС 2007-2013. Това е един от документите, с който ще бъде затворен първият програмен период.

Работи се усилено по изпълнение на ОПОС 2014-2020. Четири проекта във водния сектор са в процес на оценка – Пловдив, Елхово, Чирпан и Тутракан. Очаква се най-скоро да бъде подписан договорът за безвъзмездна помощ на Пловдив. В напреднала фаза е и проектът на Елхово, а Чирпан и Тутракан  се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на 2017 г.

Министърът очерта и основните задачи в секторите „Отпадъци“ и „Въздух“. В сферата на отпадъците основна цел е намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци, затова през първото тримесечие на 2017 г. ще бъде обявена покана за представяне на проектни предложения за изграждане на анаеробни инсталации за третиране на биоразградими отпадъци. Ще бъдат изпратени покани към три Регионални сдружения за управление на отпадъците  – Русе, Благоевград и Бургас. През второто тримесечие ще бъде обявена и покана за изпълнение на трета фаза на проекта за интегрираната система за управление на отпадъците на Столичната община.

МОСВ ще продължи да работи активно за подобряване на качеството на атмосферния въздух . На национално ниво стои проблемът с превишаване на нивата на фините прахови частици, а на регионално – превишаване на нормите на серен диоксид в Гълъбово. Ирина Костова подчерта, че МОСВ предприема действия за надграждане на съществуващата система за ранно предупреждение, разработена и въведена в експлоатация за прогнозиране на наднорменото замърсяване със серен диоксид на приземния атмосферен слой на територията на Старозагорска област.

Ирина Костова представи и изпълнението на 38-те проекта по двете програми от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявани от МОСВ. Те трябва да приключат до април 2017 г.  Сред тях има два рискови на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Те са забавени заради  няколкократно обжалване на обявените процедури. В момента се търсят начини за изпълнението им и със собствен кадрови ресурс на ИАОС. Единият проект е на стойност 1, 2 млн. евро, а другият  – почти за 1 млн. евро. По тях общо разплатените средства са  близо 900 хил. лева.

Още новини от Езотерика и мистерии

Раелизъм – история за ангели, демони и извънземни

Древни астронавти са разпространили НЛО религията наречена Раелизъм. Раелинското движение ни учи, че живота на Земята е създаден изкуствено от извънземните Елохими. Те се явявали… Прочети още »
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг
 • Българите в Лондон разочаровани от изборите Българите в Лондон разочаровани от изборите
 • Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофобия и натиск Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофоби
 • Радан Кънев хвърли оставка Радан Кънев хвърли оставка
 • Световните медии за изборите у нас Световните медии за изборите у нас
 • ДОСТ втора политическа сила зад граница ДОСТ втора политическа сила зад граница
 • Константинов: Няма да има нови избори тази година Константинов: Няма да има нови избори тази го
 • Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бурса и спряха вота Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бур
 • Цацаров: Блокадата на границата няма как да се толерира Цацаров: Блокадата на границата няма как да с
 • Президентът: Гласувах за по-добра, модерна и просперираща България Президентът: Гласувах за по-добра, модерна и
 • Арестуваха председател на СИК Арестуваха председател на СИК
 • Със скандали започнаха изборите в Турция Със скандали започнаха изборите в Турция

Не пропускайте