България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

Четвъртък, 16 Февруари 2017 11:01
България да има пълен достъп до базата данни на Шенгенската информационна система (ШИС) като държава-членка. За това са настояли двамата български евродепутати Мария Габриел и Емил Радев, информираха от прессекретариата на нашите евродепутати от от ГЕРБ/ЕНП.

Основен акцент в пленарния дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг бяха промените в Шенгенския кодекс. С тях се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС.

В срещата участваха евродепутатите Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея, и Емил Радев, зам.-член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Сигурността на европейските граждани е основен приоритет според Мария Габриел. "Разкриването, предотвратяването на пътувания с цел подкрепа на терористични актове и борбата с явлението "чуждестранни бойци" изисква предприемане на конкретни действия.

Гарантирането на сигурността на ЕС обаче няма как да бъде ефективно, ако предвидените мерки изключват държавите-членки, които са извън Шенгенското пространство, но са външни граници на ЕС", заяви тя.

Габриел настоя, страната ни да има достъп до базата данни на Шенгенската информационна система, за да може България да продължи успешното опазване на външните граници на Съюза.

Тя отбеляза още, че липсата на обмен на информация е пречка за укрепването на сигурността на външните ни граници. Според нея гарантирането на сигурността в Европа зависи от гарантирането на сигурността в България и страната очаква положителен знак от ЕС в тази посока.

Емил Радев коментира, че контролът по външните граници на Европейския съюз винаги е бил и ще продължава да бъде една от най-важните гаранции за сигурността в рамките на Съюза и за защита на правото на свободно движение на европейските граждани.

Определяйки границата с Турция като една от най-трудните европейски външни граници, евродепутатът заяви, че България многократно успешно се е справяла с противодействие на тероризма, когато е разполагала с необходимата информация.

"Опитът на България доказва обаче, че за да бъде успешна новата политика на систематични проверки, съответните бази данни трябва да бъдат редовно запълвани с информация от различните служби и всички държави-членки трябва да имат пълен достъп до тези системи, най-вече Шенгенската информационна система.

С други думи - за да бъде успешно засилено сътрудничеството и обменът на информация между европейските служби за сигурност, всички държави по външните граници на ЕС трябва да се присъединят към Шенген", категориченбеЕмилРадев.

Европейският парламент гласува днес въвеждането на задължителни проверки при влизане и излизане от ЕС на граждани на трети страни. Промените предвиждат системни проверки на лицата, ползващи се с право на свободно движение в ЕС.

Регламентът също ще изисква държавите членки на ЕС да проверяват, дали въпросните лица не представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност.

news.bg

Още новини от Бургас

Общинските дружества увеличили печалбата си 3 пъти

Общинските търговски дружества, които извършват дейности в сферата на производството и услугите, са завишили трикратно общата си печалба спрямо 2012 година. Това се пише в… Прочети още »
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл
 • Почина тв водещият Роро Почина тв водещият Роро

Не пропускайте