България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

Четвъртък, 16 Февруари 2017 11:01
България да има пълен достъп до базата данни на Шенгенската информационна система (ШИС) като държава-членка. За това са настояли двамата български евродепутати Мария Габриел и Емил Радев, информираха от прессекретариата на нашите евродепутати от от ГЕРБ/ЕНП.

Основен акцент в пленарния дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг бяха промените в Шенгенския кодекс. С тях се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС.

В срещата участваха евродепутатите Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея, и Емил Радев, зам.-член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Сигурността на европейските граждани е основен приоритет според Мария Габриел. "Разкриването, предотвратяването на пътувания с цел подкрепа на терористични актове и борбата с явлението "чуждестранни бойци" изисква предприемане на конкретни действия.

Гарантирането на сигурността на ЕС обаче няма как да бъде ефективно, ако предвидените мерки изключват държавите-членки, които са извън Шенгенското пространство, но са външни граници на ЕС", заяви тя.

Габриел настоя, страната ни да има достъп до базата данни на Шенгенската информационна система, за да може България да продължи успешното опазване на външните граници на Съюза.

Тя отбеляза още, че липсата на обмен на информация е пречка за укрепването на сигурността на външните ни граници. Според нея гарантирането на сигурността в Европа зависи от гарантирането на сигурността в България и страната очаква положителен знак от ЕС в тази посока.

Емил Радев коментира, че контролът по външните граници на Европейския съюз винаги е бил и ще продължава да бъде една от най-важните гаранции за сигурността в рамките на Съюза и за защита на правото на свободно движение на европейските граждани.

Определяйки границата с Турция като една от най-трудните европейски външни граници, евродепутатът заяви, че България многократно успешно се е справяла с противодействие на тероризма, когато е разполагала с необходимата информация.

"Опитът на България доказва обаче, че за да бъде успешна новата политика на систематични проверки, съответните бази данни трябва да бъдат редовно запълвани с информация от различните служби и всички държави-членки трябва да имат пълен достъп до тези системи, най-вече Шенгенската информационна система.

С други думи - за да бъде успешно засилено сътрудничеството и обменът на информация между европейските служби за сигурност, всички държави по външните граници на ЕС трябва да се присъединят към Шенген", категориченбеЕмилРадев.

Европейският парламент гласува днес въвеждането на задължителни проверки при влизане и излизане от ЕС на граждани на трети страни. Промените предвиждат системни проверки на лицата, ползващи се с право на свободно движение в ЕС.

Регламентът също ще изисква държавите членки на ЕС да проверяват, дали въпросните лица не представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност.

news.bg

Още новини от Бургас

Събират средства за паметник на Калоянчев

Мащабна общоградска инициатива за изграждане на скулптура на любимия на няколко поколения българи актьор - бургазлията Георги Калоянчев, стартира официално днес, 21.07.2014 г., с прожектиране… Прочети още »
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2
 • Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за болните от морбили Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за б
 • Започва национално преброяване на врабчетата у нас Започва национално преброяване на врабчетата
 • Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили
 • Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България Потвърдени са вече 3 случая на морбили в Бълг
 • Очаква се скок в цените на млечните продукти Очаква се скок в цените на млечните продукти
 • Спешна проверка по затворите за непозволени предмети Спешна проверка по затворите за непозволени п

Не пропускайте