И политици сред най-големите длъжници на КТБ

И политици сред най-големите длъжници на КТБ

Петък, 17 Февруари 2017 10:20
Синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ публикуваха пълен списък на некоректните длъжници на банката, които имат непогасени задължения по кредити.

С най-голям дълг към банката е ТЦ-ИМЕ АД на Цветан Василев с общо 181 278 024.18 лв. задължения. На второ място с 177 018 713.44 лв. се нарежда "Глас индъстри" АД - компанията, чрез която е купена фабриката за стъкло в Парачин, Сърбия. Третият най-голям длъжник е "Партнер Лизинг" АД (141 505 329 лв.).

Сред големите некоректни платци има множество строителни фирми, хотелски комплекси, двете телевизии ББТ и ТВ7, ИПК "Родина", авиоремонтния завод Авионамс, който беше придобит от държавата, и др. Синдиците посочват, че "голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. „дружества-бушони", т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев".

Сред физическите лица с най-големи задължения към банката е посочен Жайр Етварт Агопян - с 1 126 925.78 лева, следван от Диана Иванова Късметска с 939 416.44 лева и Орлин Ангелов Аврамов с 737 674 лв.

В списъка присъства и журналистът Емил Кошлуков с обща сума на задълженията от 50 212 лв., както и синът на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев - Михаил със 17 287 лв.

Списъкът беше изваден преди предстоящото публикуване на "първата частична сметка за разпределение между кредиторите на КТБ на събраните парични средства от масата на несъстоятелността".

В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ АД с придобити вземания от банката, тъй като тези задължения са погасени счетоводно още по време на квестурата, посочват от банката.

Синдиците посочват, че въпреки многобройните дела срещу длъжниците, "голяма част от тях не погасяват своите задължения", както и че "използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката".

Ревизията, поръчана още при съставянето на кабинета от президента Румен Радев, е установила, че в 7 министерства няма значими нарушения при провеждането на обществените поръчки.

"Чистите" министерства са на финансите, на транспорта, на енергетката, на труда и социалната политика, на образованието, на туризма и на младежта и спорта, каза Огнян Герджиков.

Още новини от Бургас

Иван Алексиев се срещна с представители на руската общност

По инициатива на представители на руската общност в Поморие, днес в заседателната зала на Общината се състоя среща между кмета Иван Алексиев и руски жители… Прочети още »
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра
 • Експулсираха още двама турски граждани, застрашаващи националната сигурност у нас Експулсираха още двама турски граждани, застр
 • Английският най-желан за втора задължителна матура Английският най-желан за втора задължителна м
 • Агитация, заплахи и събиране на лични данни на българските изселници в Турция Агитация, заплахи и събиране на лични данни н
 • Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция Стефан Янев: Имаме сигнали за организирани ав
 • Кубрат Пулев в битка за световната титла на 28 април в София Кубрат Пулев в битка за световната титла на 2
 • Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за болните от морбили Ромите в Столипиново обвиниха мръсотията за б
 • Започва национално преброяване на врабчетата у нас Започва национално преброяване на врабчетата
 • Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили Семерджиев: Има риск от епидемия от морбили
 • Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България Потвърдени са вече 3 случая на морбили в Бълг
 • Очаква се скок в цените на млечните продукти Очаква се скок в цените на млечните продукти
 • Спешна проверка по затворите за непозволени предмети Спешна проверка по затворите за непозволени п

Не пропускайте