И политици сред най-големите длъжници на КТБ

И политици сред най-големите длъжници на КТБ

Петък, 17 Февруари 2017 10:20
Синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ публикуваха пълен списък на некоректните длъжници на банката, които имат непогасени задължения по кредити.

С най-голям дълг към банката е ТЦ-ИМЕ АД на Цветан Василев с общо 181 278 024.18 лв. задължения. На второ място с 177 018 713.44 лв. се нарежда "Глас индъстри" АД - компанията, чрез която е купена фабриката за стъкло в Парачин, Сърбия. Третият най-голям длъжник е "Партнер Лизинг" АД (141 505 329 лв.).

Сред големите некоректни платци има множество строителни фирми, хотелски комплекси, двете телевизии ББТ и ТВ7, ИПК "Родина", авиоремонтния завод Авионамс, който беше придобит от държавата, и др. Синдиците посочват, че "голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. „дружества-бушони", т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев".

Сред физическите лица с най-големи задължения към банката е посочен Жайр Етварт Агопян - с 1 126 925.78 лева, следван от Диана Иванова Късметска с 939 416.44 лева и Орлин Ангелов Аврамов с 737 674 лв.

В списъка присъства и журналистът Емил Кошлуков с обща сума на задълженията от 50 212 лв., както и синът на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев - Михаил със 17 287 лв.

Списъкът беше изваден преди предстоящото публикуване на "първата частична сметка за разпределение между кредиторите на КТБ на събраните парични средства от масата на несъстоятелността".

В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ АД с придобити вземания от банката, тъй като тези задължения са погасени счетоводно още по време на квестурата, посочват от банката.

Синдиците посочват, че въпреки многобройните дела срещу длъжниците, "голяма част от тях не погасяват своите задължения", както и че "използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката".

Ревизията, поръчана още при съставянето на кабинета от президента Румен Радев, е установила, че в 7 министерства няма значими нарушения при провеждането на обществените поръчки.

"Чистите" министерства са на финансите, на транспорта, на енергетката, на труда и социалната политика, на образованието, на туризма и на младежта и спорта, каза Огнян Герджиков.

Още новини от Бургас

Убиецът от „Меден рудник“ застава пред съда

Бургаският окръжен съд ще гледа днес делото срещу Даниел Димитров за това, че на 05.11.2013 г. умишлено е умъртвил Иван Господинов. Престъплението е по чл.… Прочети още »
 • Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предварително планирани Янев: Ученията на НАТО в Черно море са предва
 • Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за преживени от него болки и душевни страдания Лечков осъди прокуратурата за 57 317 лв. за п
 • МОН праща психолози в 52-ро в София МОН праща психолози в 52-ро в София
 • Почина певецът Борислав Грънчаров Почина певецът Борислав Грънчаров
 • Дете почина след сбиване в училище Дете почина след сбиване в училище
 • Скъсяват срока за одобрение на учебниците за втори, шести и осми клас Скъсяват срока за одобрение на учебниците за
 • МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР МРРБ обсъди санирането с кметовете и ББР
 • Бившият областен на Хасково с обвинение за наводнението в с. Бисер Бившият областен на Хасково с обвинение за на
 • Децентрализация ще искат общините от следващото управление Децентрализация ще искат общините от следващо
 • Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина Окончателно: Малкият Байрям ще бъде опериран
 • Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Герджиков отрича да е оказвал натиск върху гл
 • Почина тв водещият Роро Почина тв водещият Роро

Не пропускайте