Мечки излапаха над 108 бона от държавата

Мечки излапаха над 108 бона от държавата

Събота, 11 Март 2017 09:44
108 412 лева е струвала на държавата компенсацията, изплатена на стопани за имуществени вреди от мечки. Сумата е за набезите през последните три години и половина.

През 2013 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е извадило 38 401 лв за обезщетения за убити овце, агнета и потрошени пчелни кошери от мечки. Година по-късно сумата е била 25 000 лв., а през 2015 г. по това перо ведомството е заделило 39 511 лв. За първото полугодие на миналата година пък покриването на щети от нападенията на мечките е излязло 5500 лв. на ведомството, пише Монитор.

През 2016 г. единствено екоинспекцията в Смолян е регистрирала сигнали за нападения от мечки, като общо 26 пъти кафявите животните са слизали в родопските села, за да похапнат мед от пчелните кошери или някое животно от стадото на местните.

Сигналите за нападнати хора през миналата година, постъпили в Българския ловно-рибарски съюз, са 4. „Те идват от района на Родопите.

В района на село Арда има силна концентрация на мечки и проблемът с тях е перманентен. Освен това данни за нападения има в районите на селата Зверино и Люлка“, уточни пред „Монитор“ председателят на съюза Асен Пиперков. През миналата година мечка нападнала гъбар, който оцелял по чудо. „По време на излет в гората е нападнат в гръб от мечка с малки. След като тя го удря, той започва да пада по склона, което отказва мечката от атака“, разказа случката с късметлията Пиперков.

В Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за миналата година пък има подадени два сигнала за нападения на мечки върху хора и животни, както и за щети върху селскостопанско имущество.

По думите на председателя на Българския ловно-рибарски съюз мечките са най-опасни през пролетта и есента, а когато имат малки, вероятността за атака е сигурна.

Според Закона за лов и опазване на дивеча мечките са защитен вид, който се контролира от екоминистерството. В борбата с нападението на мечките МОСВ раздава електрически огради и спрейове с люта чушка.

Пострадалите от набезите на хищниците или срещналите се очи в очи с тях подават сигнал в регионалните екоинспекции. В случай че мечка е нанесла щети на животновъдите, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите правят проверка дали вредите са вследствие на мечка и на каква стойност възлизат. Ако мерките на екоминистерството за защита на населението не свършат работа или заплахата от мечките се повиши, то жителите на засегнатото населено място могат да поискат разрешително за отстрел от Министерството на земеделието.

Още новини от Бургас

Преминаването през границите се нормализира

Нормално се осъществява вече движението през граничните пунктове по границата с Турция, няма струпване на автобуси или автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична… Прочети още »
 • Кадик: Трагедията на българите е, че нямат алтернатива на Борисов Кадик: Трагедията на българите е, че нямат ал
 • Гарелов: БСП и ГЕРБ могат да съставят голяма коалиция Гарелов: БСП и ГЕРБ могат да съставят голяма
 • Най-възрастните депутати ще взимат по над 7 хил.лв. на месец Най-възрастните депутати ще взимат по над 7 х
 • Патриотите искат министри и коалиция с ГЕРБ и БСП Патриотите искат министри и коалиция с ГЕРБ и
 • Над 23% от началото на годината от концесии Над 23% от началото на годината от концесии
 • България с най-много жертви по пътищата в ЕС България с най-много жертви по пътищата в ЕС
 • Британският посланик: Ще поставим нови миграционни правила Британският посланик: Ще поставим нови миграц
 • Прокуратурата започва проверки за протестите по границата за изборите Прокуратурата започва проверки за протестите
 • Герджиков: Изборите бяха проведени отлично Герджиков: Изборите бяха проведени отлично
 • Туск и Радев проверяват съоръженията по границата Туск и Радев проверяват съоръженията по грани
 • bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писмото си bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писм
 • Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и патриоти Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и пат

Не пропускайте