Македонците били унижавани за български паспорт

Македонците били унижавани за български паспорт

Понеделник, 13 Март 2017 14:31
"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".


По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

dnes.bg

Още новини от Бургас

Директна предавка: Duster вече е автоматик с двоен съединител

Флагманът на Dacia вече ще се предлага и с автоматична трансмисия, стана ясно при откриването на автосалона във френската столица, където се състоя премиерата на… Прочети още »
 • Кадик: Трагедията на българите е, че нямат алтернатива на Борисов Кадик: Трагедията на българите е, че нямат ал
 • Гарелов: БСП и ГЕРБ могат да съставят голяма коалиция Гарелов: БСП и ГЕРБ могат да съставят голяма
 • Най-възрастните депутати ще взимат по над 7 хил.лв. на месец Най-възрастните депутати ще взимат по над 7 х
 • Патриотите искат министри и коалиция с ГЕРБ и БСП Патриотите искат министри и коалиция с ГЕРБ и
 • Над 23% от началото на годината от концесии Над 23% от началото на годината от концесии
 • България с най-много жертви по пътищата в ЕС България с най-много жертви по пътищата в ЕС
 • Британският посланик: Ще поставим нови миграционни правила Британският посланик: Ще поставим нови миграц
 • Прокуратурата започва проверки за протестите по границата за изборите Прокуратурата започва проверки за протестите
 • Герджиков: Изборите бяха проведени отлично Герджиков: Изборите бяха проведени отлично
 • Туск и Радев проверяват съоръженията по границата Туск и Радев проверяват съоръженията по грани
 • bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писмото си bTV пусна Шоуто на Слави, той не прочете писм
 • Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и патриоти Симеонов мечтае за управление ГЕРБ, БСП и пат

Не пропускайте