Бившият ни посланик в Турция: Европа сбърка със споразумението за мигрантите

Бившият ни посланик в Турция: Европа сбърка със споразумението за мигрантите

Четвъртък, 16 Март 2017 10:26
С агресивен език или агресивна реторика не се печели дълготрайно приятелство, не се печелят и сподвижници. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият външен министър и посланик на България в Турция Стоян Сталев във връзка със скандала между Анкара и Хага.

„За жалост, големите успехи на Ердоган в икономическото и инфраструктурното развитие на Турция се забравят на фона на това, че се прекрачва една граница от страна на мярката”, коментира дипломатът във връзка с опитите на турски политици да агитират сред диаспорите в Европа за референдума в южната ни съседка на 16 април. Напрежението ескалира след изгонването на турския социален министър от Холандия и разгонването на митинг в Ротердам.

От официална Турция последваха обвинения в „нацизъм” и санкции. „Изостреният език цели от турска страна определени дивиденти. В дългосрочен план тези позитиви за Турция са много съмнителни”, отбеляза Сталев.

Според него обаче Европа е сбъркала със споразумението за мигрантите с Анкара: „Смесиха се несъвместими неща, едно е да се помага на имигрантите, помощта за имигрантите не може да се смесва с изпълнението на европейските изисквания и безвизовия режим. Мигрантският поток не е коз за членство в ЕС”. Според него сътрудничеството ЕС – Турция трябва да е по-скоро в посока митническия съюз, който е важен за южната ни съседка.

Ексминистърът отбеляза, че предстоящият референдум цели консолидиране на властта около Ердоган, но има сериозен риск за демократичните процеси: „Различното мислене е много важно за една страна, стига да не е свързано с насилие. Обществото се развива на базата на противоречия, изразени по един културен начин”.

Турция ще влияе ли на българските избори? „Много държави, не само Турция, се опитват да влияят на различни групи в България. Въпросът е в зрелостта на българското общество, на българските партии. Такова влияние винаги ще съществува, гражданите не трябва да се поддават, продължава суверенитетът да е много важен дори в интегрирана Европа. Националният суверенитет е гаранция за прозрачност на демокрацията”.

btv.bg

Още новини от Бургас

Преглед на печата 09.02.2016г.

Кристалина Георгиева се отказа от ООН. Това е една от новините в днешните вестници. Казусът „Коя ще бъде българската номинация за генерален секретар на ООН“… Прочети още »
 • Отварят 24 избирателни секции в затворите Отварят 24 избирателни секции в затворите
 • Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласове Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласов
 • Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВР Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВ
 • Радев отговори на Ердоган: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация! Радев отговори на Ердоган: България не приема
 • В Силистра задържаха банда за нелегален внос на коли и фалшиви документи В Силистра задържаха банда за нелегален внос
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра

Не пропускайте