Герджиков: ЕС винаги е съществувал на много скорости

Герджиков: ЕС винаги е съществувал на много скорости

Четвъртък, 16 Март 2017 11:57
Партиите в новия парламент да се споразумеят, че няма да сменят чиновниците, които подготвят председателството ни на ЕС през 2018 година. Това предложи служебният премиер на дискусия за бъдещето на Европа. Герджиков заяви, че ако след изборите не се излъчи своевременно правителство, трябва служебното правителство да предложи еврокомисар. "И аз поемам отговорността за това", увери той.

Според него България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в предверието на еврозоната. "Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля", отбеляза Герджиков, цитиран от БТА.

По думите му ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме, не може да бъде даден изведнъж и наведнъж. Той е убеден, че България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.

"Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи той.

По думите му ЕС винаги е съществувал на много скорости. Той даде пример, че една от формите на различните скорости е шенгенското споразумение, а друга - еврозоната. Герджиков смята, че всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел.

Той отбеляза, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията. Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието.

Огнян Герджиков заяви, че погледнато географски, сме в периферията на ЕС, но заемаме възлово място. Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени, посочи той.

Служебният премиер направи исторически паралел и каза, че спиралата на човешкото развитие бележи парадоксална повтаряемост. През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава.

Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци. Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа, коментира премиерът.

dnes.bg

Още новини от Бургас

Директна предавка: LADA „напомпа” модела си XRAY

Кросовърът LADA XRAY има вече нова функция, която подобрява всъдеходните характеристики на автомобила. Обновените автомобили пътуват към дилърите на марката от края на миналия месец.… Прочети още »
 • Отварят 24 избирателни секции в затворите Отварят 24 избирателни секции в затворите
 • Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласове Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласов
 • Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВР Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВ
 • Радев отговори на Ердоган: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация! Радев отговори на Ердоган: България не приема
 • В Силистра задържаха банда за нелегален внос на коли и фалшиви документи В Силистра задържаха банда за нелегален внос
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра

Не пропускайте