България има план, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС

България има план, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС

Четвъртък, 16 Март 2017 14:44
България има план за реакция дори ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с Европейския съюз. Това каза днес на полигона "Ново село" край Сливен министърът на отбраната Стефан Янев, помолен да коментира изявление на турски министър.

Той посочи, че има готовност да бъде посрещнат евентуален мигрантски поток и подготовката на българските военнослужещи може да се справи с това предизвикателство. Според него в момента на границата няма напрежение, а ситуацията е близка до нормалната.

"Нека да гледаме на тези изявления в контекста на предизборната обстановка, както у нас, така и в други държави и в Турция, каза Янев. Очевидно на това ниво на говорене трябва да има много по-строги сигнали, че нещо драматично ще се случи", допълни министърът.

На въпрос дали е планирано по-засилено военно участие на границата, той отговори, че от Министерството имат комплексни планове, които ангажират, както специфични полицейски сили за охрана на границата, така и армейски. Има планове за комплексно нарастване на силите и решаване на възможни проблеми, обясни той.

Министър Янев каза още, че очаква нормално протичане на предстоящия референдум на Турция, за който ще се гласува в посолството и консулските отдели в българската държава. Както България е получила разрешение да отвори секции на нейна територия, така и държавата Турция получи реципрочно от българска страна да отвори необходимия брой секции, каза той.

Министър Стефан Янев присъства на ВИП ден на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране Trident Jaguar 2017 на полигона "Ново село".

БТА

Още новини от Бургас

В Бургас не се споразумяха за ОИК

Парламентарно представените партии и коалиции в Бургас не постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия /ОИК/. Консултациите между местните ръководства се проведоха в заседателната… Прочети още »
 • Отварят 24 избирателни секции в затворите Отварят 24 избирателни секции в затворите
 • Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласове Задържаха мъж от Сливен за купуване на гласов
 • Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВР Вътрешният Узенов предлага пълна промяна в МВ
 • Радев отговори на Ердоган: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация! Радев отговори на Ердоган: България не приема
 • В Силистра задържаха банда за нелегален внос на коли и фалшиви документи В Силистра задържаха банда за нелегален внос
 • Абсурд: Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори Абсурд: Ердоган призова България да осигури в
 • Турски министър пак се намеси във вътрешните ни работи, този път за границата Турски министър пак се намеси във вътрешните
 • Бозуков: Протестите на животновъдите са предизборни Бозуков: Протестите на животновъдите са преди
 • Търсим 71 бандити през Интерпол Търсим 71 бандити през Интерпол
 • Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ вече е в Белене Първата пратка от оборудването за втората АЕЦ
 • Всички огнища на морбили вече са обхванати Всички огнища на морбили вече са обхванати
 • Задържаха двама мъже при опит за въоръжен грабеж Задържаха двама мъже при опит за въоръжен гра

Не пропускайте