Доган винаги е бил загрижен за сигурността на България, твърди негов приятел

Доган винаги е бил загрижен за сигурността на България, твърди негов приятел

Събота, 18 Март 2017 10:18
Ахмед Доган винаги в своята политическа кариера, която не е спряла, е загрижен за сигурността на България. Това каза в предаването "Тази събота" Иван Палчев, бивш депутат от ДПС, близък до почетния председател на ДПС и автор на книгата "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", който вчера се е видял с него.

По думите му Ахмед Доган е най-притеснен от това, че сме разделени като народ, като партия.

В разгара на дипломатическата криза между ЕС и Турция Ахмед Доган излезе с политическо послание, в което предупреждава за трансфер на конфронтация на Балканите тук и в Европа.  Турция обвинява Европа във фашизъм, турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши да вземе ума на Европа "чрез изпращането на 15 000 бежанци месечно в страните от ЕС".

Няколко дни преди това външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу говори за свещени войни, които ще започнат скоро в Европа и тогава Доган излиза с това политическо послание, което Палчев коментира в ефира на bTV.

Дори тонът, който се употребява в момента в Анкара е признак за този неоосманизъм, който вече е тръгнал, обясни Палчев.

Той допълни, че е имало няколко опита Доган да бъде подменен като лидер на ДПС и да се създаде друга подобна партия. Според него това е много опасно. Той даде за пример гражданската война в Ливан, която е започнала не като война между мюсюлмани и християни, а като война между мюсюлмани първо.

"Трябва да чуем ясно предупреждението на Доган, тъй като то е казано от един етнически турчин, лидер на ДПС и би трябвало да се предполага, че той най-добре познава основите на материята, за която говори и фактът, че неоосманизмът пълзи към Европа засега чрез неразумни словосъчетания, показва, че опасността наистина е реална".

В посланието си Доган говори за това, че трябва да научим историческите си уроци, говори и за обединяващия патриотизъм:Иван Палчев коментира, че темата за патриотизма е характерна за Доган. „В средата на 90-те години той произнесе слово и предложи да се появи умерен български национализъм. Каза – в България няма националистическа партия, нужна й е такава.”

Това сега е в контекста на събитията, които текат в света и около нас, допълни Палчев: "Ако няма обединяване на българския народ, част от който са и българските турци, заплахата пред България ще бъде по-голяма и той поставя въпроса защо на мен етническия турчин, гражданинът на България, ми се отказва правото да бъда патриот".

Твърденията, че това е опит Доган да ребрандира ДПС като патриотична партия Палчев определи като принизяване на казаното от него.

"Позицията на ДПС по отношение на България винаги е била патриотична. Последното нещо, за което той ще мисли в момента, е как да направи коалиция след изборите, защото датата април, когато ще бъде референдумът в Турция, е много по-важна за България и за Европа.

Палчев допълни, че причината за раздялата на официална Турция с ДПС е българският инат на Доган, който заяви, че ДПС е българска партия и той не иска отвън да се месят в нейната работа и нейната позиция в политическия живот.

Той каза, че вчера се е видял с Доган и той се чувства много добре: „Нямате си представа колко е добре, той е един човек с интересна нервна система, която не е подвластна на това, което нас другите може да ни засегне".Още новини от Бургас

Мъж се хвърли от терасата на 11-я етаж

Мъж скочил от 11 -я етаж на блок 27 Б в к-с "Изгрев", предаде Радио Бургас. 57-годишният Тодор Тодоров се хвърлил терасата и е паднал… Прочети още »
 • Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е катастрофа Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е ка
 • ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябвa дa yпpaвлявa c нeycтoйчивa ĸoaлиция ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябв
 • Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка Цачева Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка
 • Разговорите за съставянето на правителство следващата седмица Разговорите за съставянето на правителство сл
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг
 • Българите в Лондон разочаровани от изборите Българите в Лондон разочаровани от изборите
 • Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофобия и натиск Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофоби
 • Радан Кънев хвърли оставка Радан Кънев хвърли оставка
 • Световните медии за изборите у нас Световните медии за изборите у нас
 • ДОСТ втора политическа сила зад граница ДОСТ втора политическа сила зад граница
 • Константинов: Няма да има нови избори тази година Константинов: Няма да има нови избори тази го
 • Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бурса и спряха вота Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бур

Не пропускайте