БСП поиска отлагане на новия образователен закон

БСП поиска отлагане на новия образователен закон

Петък, 05 Февруари 2016 13:36
В деня, в който пое поста образователен министър, Меглена Кунева се изправя пред първата кризисна ситуация - внесен в Народното събрание законопроект за отлагане на промените в училищното образование с 1 година. Проектът е на БСП, но част от аргументите на левицата се споделят и от депутати от мнозинството, включително и от водещи фигури в ГЕРБ. За отлагане на закона настояват и издателите заради риска новата учебна година да започне за първолаците и петокласниците без учебници. Кунева вчера не зае позиция по този въпрос, макар да призна и проблема с учебниците, и нуждата от сериозен дебат по спорните учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас.

Левицата предлага цялото действие на закона да се отложи с 1 година и той да влезе в сила от 1 август 2017 г. вместо от 1 август 2016 г. Това на свой ред води до отлагане на всички останали срокове в преходните разпоредби на закона. Подобно решение ще има най-непосредствен ефект върху бъдещите първокласници, петокласници и седмокласници. Учениците в 1-ви и 5-и клас наесен трябваше да почнат да учат по новите учебни програми, с изцяло нови учебници. Седмокласниците през учебната 2016-2017 пък трябваше да са първите, които биха постъпили в 8-и клас година по-късно при нова гимназиална структура - с разделена на две гимназия до и след 10-и клас.

В момента учебните програми за 1-ви и 5-и клас са утвърдени и тече конкурс за изготвяне на новите учебници. Заради късното приемане на новия училищен закон срокът за конкурса бе намален от 12 на 7 месеца. Този скъсен график се оказва невъзможен за спазване и МОН вече обяви, че търси варианти петокласниците да започнат учебната година по новите учебни програми, но със старите учебници. Проблем има и с новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас, които според сегашните текстове на закона ще трябва да се прилагат през учебната 2017-2018 г. И при тях обаче проблемът е в осигуряването на достатъчно време за подготовка на новите учебници - минимум 12 месеца по закон. Издателите настояват новите програми да бъдат приети максимално бързо, за да могат да подготвят по-качествени учебници и да има време за запознаване на учителите с тях и класирането им. Това на свой ред прави трудно провеждането на широк дебат по програмите, за който на практика настояват почти всички партии.

Показателно е, че за нужда от отлагане на програмите открито заговори и бившият министър, сега кмет на София, Йорданка Фандъкова. "На първо място, според мен, определено системата има нужда от успокояване. Това означава новият министър на образованието да поиска от Народното събрание отлагане на сроковете за представяне и утвърждаване на новите учебни програми. И след това вече да започне много широк дебат, много сериозно представяне пред професионалната гилдия, пред обществото, защото тези теми са най-важните за всички нас. Така че това е начинът, по който да продължи реформата", коментира Фандъкова.

И вчера от ГЕРБ продължаваха да твърдят, че проблемите не са следствие от закона. "Отлагането на учебните програми е едно, а отлагане на закона е нещо съвсем различно. Учебните програми за първи и пети клас са одобрени. Програмите, които се обсъждат в момента, са за 2-ри, 6-и и 8-и клас, по които децата ще трябва да учат в учебната 2017/2018 г., а не през 2016/2017 г.", коментира шефката на просветната комисия и вносител на закона Милена Дамянова. Според нея изоставането е в МОН и то трябва да бъде наваксано. В същото време приемането на закона закъсня - той бе внесен на 30 януари и приет на 30 септември 2015 г., след като ГЕРБ пропусна възможността да го приеме през първия си мандат.


Още новини от Бургас

БСП защити Альошата: Да овладеем духът на разрушението

Бургаските социалисти защитиха паметника на Съветската армия на площад „Тройката”. Така те отговориха на разгласената чрез Фейсбук петиция на група граждани, искащи премахването на Альошата.… Прочети още »
 • Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е катастрофа Методи Андреев: Кабинетът „Борисов 3” ще е ка
 • ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябвa дa yпpaвлявa c нeycтoйчивa ĸoaлиция ФТ: Бopиcoв cпeчeли тpeти мaндaт, нo щe тpябв
 • Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка Цачева Никой не иска да отстъпи мястото си на Цецка
 • Разговорите за съставянето на правителство следващата седмица Разговорите за съставянето на правителство сл
 • Европа въвежда квалификационен паспорт за мигрантите Европа въвежда квалификационен паспорт за миг
 • Българите в Лондон разочаровани от изборите Българите в Лондон разочаровани от изборите
 • Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофобия и натиск Турция за изборите у нас: Корупция, ксенофоби
 • Радан Кънев хвърли оставка Радан Кънев хвърли оставка
 • Световните медии за изборите у нас Световните медии за изборите у нас
 • ДОСТ втора политическа сила зад граница ДОСТ втора политическа сила зад граница
 • Константинов: Няма да има нови избори тази година Константинов: Няма да има нови избори тази го
 • Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бурса и спряха вота Избиратели нахлуха в избирателна секция в Бур

Не пропускайте