Днес обявяват резултата от стрес тест на основните банки

Днес обявяват резултата от стрес тест на основните банки

Петък, 29 Юли 2016 10:49
Резултатите от стрес тестовете на основните банки в Европейския съюз ще бъдат обявени днес в 23 часа българско време и мнозина очакват лоши новини за италианските финансови институции.

Общо 51 от водещите банки бяха подложени на подробни проверки, обхващати информация по близо 12 000 показателя, за да се прецени "здравословното им състояние" и дали биха устояли на натиск или финансова криза.

"Монте дей Паски ди Сиена", най-старата банка в света, очаква лоши новини от European Banking Authority (EBA), защото е затисната от необслужвани заеми за общо 47 милиарда евро, посочва "Ройтерс". Цената на евентуалното ѝ спасяване е толкова голяма, че има риск за италианската и европейската банкови системи. Властите в ЕС подготвят план за ликвидирането ѝ, ако стрес тестовете покажат, че е в много тежко положение и няма частна или публична подкрепа за стабилизирането.

Инвеститорите внимателно следят и новините за двете най-големи германски банки - "Дойче банк" и "Комерцбанк", след като резултатите им през последните месеци са притеснителни.

Този път стрес тестът не определя конкретен показател, спрямо който да бъде обявено дали една финансова институция е "взела изпита", или се е провалила. Това рискува да създаде объркване, защото данните ще са разбираеми за тесен кръг анализатори, а банките със сигурност ще опитват да ги представят в положителна светлина.

Европейската централна банка вече съобщи тази седмица, че в банките от еврозоната има достатъчно капитали и че не се очакват резултатите от стрес тестовете да създадат нужда от допълнителното им финансиране. Bank of England също каза, че британските банки общо взето покриват изискванията.

Но в Италия и Испания няколко институции вероятно ще покажат недостиг на нужния капиталов буфер за защита. Това може да предизвика незабавна реакция на регулаторите, включително изрични предписания как конкретна банка да поправи баланса си и да набере средства.

В италианските банки са събрани около 358 млрд евро проблемни и необслужвани кредити - около една трета от всички в тази категория в еврозоната, съобщи "Файненшъл таймс".

Тестът бе проведен преди 2 години и сега обхваща 70% от банковите активи в ЕС като имитира тригодишен финансов и икономически шок и включва нови елементи като нуждата да се платят големи глоби или да преведат големи плащания по съдебни дела.

Още новини от Страната

Русия пита България какво точно е нарушила в Черно море

Министерството на отбраната на Русия поиска България да обясни допълнително за какво нарушение на въздушните граници на НАТО става дума, след като министърът на отбраната… Прочети още »
 • Германия: Реформата на Ердоган е преврат Германия: Реформата на Ердоган е преврат
 • Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка ни Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка н
 • Австрия се опъва на споразумението на ЕС за разселване на мигранти Австрия се опъва на споразумението на ЕС за р
 • Зетят на Тръмп водил преговори с руска държавна банка Зетят на Тръмп водил преговори с руска държав
 • Терористът в Лондон нямал връзки с ИД Терористът в Лондон нямал връзки с ИД
 • Деби удари Австралия, евакуират 30 000 Деби удари Австралия, евакуират 30 000
 • Полша: Туск е избран с измамa за председател на ЕС Полша: Туск е избран с измамa за председател
 • И ЕС се скара на Русия за арестите И ЕС се скара на Русия за арестите
 • Ядрените сили бойкотират конференция за разоръжаване Ядрените сили бойкотират конференция за разор
 • Сирийските бунтовници установиха пълен контрол над ключово военно летище Сирийските бунтовници установиха пълен контро
 • САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрацията САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрац
 • Иран наложи санкции на 15 американски компании Иран наложи санкции на 15 американски компани

Не пропускайте