Компютърен срив причини хаос на летищата в САЩ

Компютърен срив причини хаос на летищата в САЩ

Сряда, 04 Януари 2017 14:06
Голям срив в компютърната система за граничен контрол на САЩ остави хиляди пътници да чакат за влизане на територията на страната, съобщи Службата за митнически и граничен контрол, която е част от структурите на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, съобщиха световните медии. На редица международни летища в САЩ се наредиха огромни опашки в зоните за пристигащи. Компютърният срив засегна не само чуждестранните граждани, желаещи да влязат в страната, но и много американски граждани, връщащи се от пътувания зад граница след новогодишните празници. Огромни опашки от чакащи са се образували в Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Балтимор, Маями и Атланта. Близо четири часа е продължил транспортният ад, преди работата на граничните служби да бъде възобновена. В социалните мрежи бяха разпространени гневни постове. Хиляди пътници са били изнервени заради компютърния срив, който ги е възпрепятствал да се върнат навреме в дните след новогодишните празненства. Според телевизия Ей Би Си проблемът е възникнал заради временно излизане от строя на системата за обработка на паспортните данни. Властите заявиха, че се били предприети незабавни мерки за решаване на технологичния проблем, като за обработката на паспортите са били използвани "алтернативни процедури".

В същото време американски източници от разузнаването на САЩ обявиха, че са установили нови "дигитални отпечатъци", които показват, че Русия стои зад хакерските атаки по време на изборите на САЩ, твърди телевизия Си Ен Ен. Източник изтъкна пред медията, че администрацията е проследила хакерските атаки до компютърен език, в който има следи от кирилица, използван за създаването на хакерския код. Топсъветник на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп вярва, че руснаците са въвлечени в хакерски атаки срещу страната по време на президентската кампания, което е много различна позиция в сравнение с поддържаната от бъдещата администрация на САЩ. Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси, съветник на Тръмп в областта на националната сигурност, изтъкна, че категорично не може да се установи кой стои зад кибератаките е трудно, но той вярва, че руснаците и вероятно други са замесени. Малко след това говорителят на бъдещия президент на САЩ Шон Спайсър заяви, че няма доказателства, че руски хакерски атаки са повлияли на резултата от президентските избори в САЩ и би било безотговорно да се правят изводи, преди да бъде получен окончателният доклад на разузнаването.

Още новини от История и археология

Айфеловата кула - сборище на учени-наркомани

Айфеловата кула навършва 125 години. Тя е построена специално за Paris Expo през 1889г. и наистина става атракция за туристите, които плащат, за да си… Прочети още »
 • Полша: Туск е избран с измамa за председател на ЕС Полша: Туск е избран с измамa за председател
 • И ЕС се скара на Русия за арестите И ЕС се скара на Русия за арестите
 • Ядрените сили бойкотират конференция за разоръжаване Ядрените сили бойкотират конференция за разор
 • Сирийските бунтовници установиха пълен контрол над ключово военно летище Сирийските бунтовници установиха пълен контро
 • САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрацията САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрац
 • Иран наложи санкции на 15 американски компании Иран наложи санкции на 15 американски компани
 • Дрон уби водач на "Ал Кайда" Дрон уби водач на "Ал Кайда"
 • Унгария: Сорос печели милиарди от мигрантската криза Унгария: Сорос печели милиарди от мигрантскат
 • Български автобус катастрофира в Унгария Български автобус катастрофира в Унгария
 • 32-ма ранени след взрив в Ливърпул 32-ма ранени след взрив в Ливърпул
 • Румънците на протест срещу абортите Румънците на протест срещу абортите
 • Турция свиква втори референдум за членството в ЕС Турция свиква втори референдум за членството

Не пропускайте