Компютърен срив причини хаос на летищата в САЩ

Компютърен срив причини хаос на летищата в САЩ

Сряда, 04 Януари 2017 14:06
Голям срив в компютърната система за граничен контрол на САЩ остави хиляди пътници да чакат за влизане на територията на страната, съобщи Службата за митнически и граничен контрол, която е част от структурите на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, съобщиха световните медии. На редица международни летища в САЩ се наредиха огромни опашки в зоните за пристигащи. Компютърният срив засегна не само чуждестранните граждани, желаещи да влязат в страната, но и много американски граждани, връщащи се от пътувания зад граница след новогодишните празници. Огромни опашки от чакащи са се образували в Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Балтимор, Маями и Атланта. Близо четири часа е продължил транспортният ад, преди работата на граничните служби да бъде възобновена. В социалните мрежи бяха разпространени гневни постове. Хиляди пътници са били изнервени заради компютърния срив, който ги е възпрепятствал да се върнат навреме в дните след новогодишните празненства. Според телевизия Ей Би Си проблемът е възникнал заради временно излизане от строя на системата за обработка на паспортните данни. Властите заявиха, че се били предприети незабавни мерки за решаване на технологичния проблем, като за обработката на паспортите са били използвани "алтернативни процедури".

В същото време американски източници от разузнаването на САЩ обявиха, че са установили нови "дигитални отпечатъци", които показват, че Русия стои зад хакерските атаки по време на изборите на САЩ, твърди телевизия Си Ен Ен. Източник изтъкна пред медията, че администрацията е проследила хакерските атаки до компютърен език, в който има следи от кирилица, използван за създаването на хакерския код. Топсъветник на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп вярва, че руснаците са въвлечени в хакерски атаки срещу страната по време на президентската кампания, което е много различна позиция в сравнение с поддържаната от бъдещата администрация на САЩ. Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси, съветник на Тръмп в областта на националната сигурност, изтъкна, че категорично не може да се установи кой стои зад кибератаките е трудно, но той вярва, че руснаците и вероятно други са замесени. Малко след това говорителят на бъдещия президент на САЩ Шон Спайсър заяви, че няма доказателства, че руски хакерски атаки са повлияли на резултата от президентските избори в САЩ и би било безотговорно да се правят изводи, преди да бъде получен окончателният доклад на разузнаването.

Още новини от Бургас

Последните 6 нови тролея пристигнаха в Бургас

Последните шест нови тролейбуса пристигнаха в Бургас. Така общият им брой вече е 22, с което завърши цялостното обновяване на градския транспорт. Закупуването на тролеите… Прочети още »
 • Европа трябва да приеме повече мигранти,според Ангела Меркел Европа трябва да приеме повече мигранти,споре
 • Бутат гето на българските цигани в Италия Бутат гето на българските цигани в Италия
 • Меркел призова за обединяване на усилия с Русия в борбата с тероризма Меркел призова за обединяване на усилия с Рус
 • Вицепрезидентът на САЩ към Европа: Не отделяте достатъчно за НАТО Вицепрезидентът на САЩ към Европа: Не отделят
 • 26-ма арестувани след поредния атентат в Турция 26-ма арестувани след поредния атентат в Турц
 • 1 млн. деца в Украйна се нуждаят от помощ 1 млн. деца в Украйна се нуждаят от помощ
 • Франция иска яснота от Лондон за Брекзит Франция иска яснота от Лондон за Брекзит
 • Пак атентат в Турция Пак атентат в Турция
 • Шулц бие Меркел при пряк вот за канцлер Шулц бие Меркел при пряк вот за канцлер
 • Шефът на Самсунг загази, арестуваха го Шефът на Самсунг загази, арестуваха го
 • До лятото Русия ще изплати всички дългове на СССР До лятото Русия ще изплати всички дългове на
 • Летището в Прага е евакуирано заради бомбена заплаха Летището в Прага е евакуирано заради бомбена

Не пропускайте