Според доклад на US спецслужби Путин разпоредил киберкампания в помощ на Тръмп

Според доклад на US спецслужби Путин разпоредил киберкампания в помощ на Тръмп

Събота, 07 Януари 2017 08:41
Руският президент Владимир Путин е разпоредил "кампания за оказване на въздействие" през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернен кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това се посочва в огласен снощи декласифициран доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

"Нашата оценка е, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ", пише в документа. "Освен това според нас Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада.

"Също така заключваме, че Путин и руската държава са имали стремеж да допринесат за шансовете за победа на избрания президент Тръмп, където и когато това е било възможно, като дискредитират държавния секретар Клинтън и публично я поставят в по-неизгодна позиция от него", пише още в документа.

Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите. Като мишени на операцията са били набелязвани хора, свързани и с двете големи политически партии в САЩ, пише още доклада.

Според документа с "голяма увереност" може да се заключи, че ГРУ е използвало тези посредници, за да разпространява "придобити при кибероперации данни за американски жертви публично, както и чрез специални податки към медии и Уикилийкс".
В документа се посочва още, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове. Докладът е изготвен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Действащият американски президент Барак Обама е бил запознат с констатациите в класифицирана версия на доклада в четвъртък, а избраният, Доналд Тръмп, вчера, посочва ДПА.

БТА

Още новини от Релакс

Ха-ха-ха, ето ги най-смешните рекламни послания

Историята на рекламата може да бъде проследена до древните цивилизации. Тя се превръща в основна сила в капиталистическите икономики в средата на 19 век, основана… Прочети още »
 • Автобус с деца катастрофира в Италия, жертвите са 16 Автобус с деца катастрофира в Италия, жертвит
 • Тръмп: Заедно ще възстановим нашата държава Тръмп: Заедно ще възстановим нашата държава
 • Причината за взривяващите се Галакси е батерията Причината за взривяващите се Галакси е батери
 • Арестуваха убийците на изпълнителката на Ламбада Арестуваха убийците на изпълнителката на Ламб
 • Шестима оцеляха под лавината в Италия Шестима оцеляха под лавината в Италия
 • Правителството на Мей няма да издържи дълго, предупреди Сорос Правителството на Мей няма да издържи дълго,
 • ИД разруши Тетрапилона в Палмира ИД разруши Тетрапилона в Палмира
 • Женска ревност издала терориста на "Рейна" Женска ревност издала терориста на "Рейна"
 • ИД е загубила 1/4 от територията си през 2016 г. ИД е загубила 1/4 от територията си през 2016
 • Лавина затрупа малък хотел в Италия, има жертви Лавина затрупа малък хотел в Италия, има жерт
 • GBR ще има нова роля след Брекзит GBR ще има нова роля след Брекзит
 • Нападателят от "Рейна" трябвало да атакува Таксим Нападателят от "Рейна" трябвало да атакува Та

Не пропускайте