Според доклад на US спецслужби Путин разпоредил киберкампания в помощ на Тръмп

Според доклад на US спецслужби Путин разпоредил киберкампания в помощ на Тръмп

Събота, 07 Януари 2017 08:41
Руският президент Владимир Путин е разпоредил "кампания за оказване на въздействие" през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернен кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това се посочва в огласен снощи декласифициран доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

"Нашата оценка е, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ", пише в документа. "Освен това според нас Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада.

"Също така заключваме, че Путин и руската държава са имали стремеж да допринесат за шансовете за победа на избрания президент Тръмп, където и когато това е било възможно, като дискредитират държавния секретар Клинтън и публично я поставят в по-неизгодна позиция от него", пише още в документа.

Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите. Като мишени на операцията са били набелязвани хора, свързани и с двете големи политически партии в САЩ, пише още доклада.

Според документа с "голяма увереност" може да се заключи, че ГРУ е използвало тези посредници, за да разпространява "придобити при кибероперации данни за американски жертви публично, както и чрез специални податки към медии и Уикилийкс".
В документа се посочва още, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове. Докладът е изготвен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Действащият американски президент Барак Обама е бил запознат с констатациите в класифицирана версия на доклада в четвъртък, а избраният, Доналд Тръмп, вчера, посочва ДПА.

БТА

Още новини от Релакс

10 неща, по които си приличаме с англичаните

1. Акълът ни идва по-късноОстаналите балкански страни имат една поговорка: "Де да имах на българите сетнешния акъл!" Само ден след Брекзита на Острова започнаха всячески… Прочети още »
 • Полша: Туск е избран с измамa за председател на ЕС Полша: Туск е избран с измамa за председател
 • И ЕС се скара на Русия за арестите И ЕС се скара на Русия за арестите
 • Ядрените сили бойкотират конференция за разоръжаване Ядрените сили бойкотират конференция за разор
 • Сирийските бунтовници установиха пълен контрол над ключово военно летище Сирийските бунтовници установиха пълен контро
 • САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрацията САЩ: Арестите в Русия са обида срещу демокрац
 • Иран наложи санкции на 15 американски компании Иран наложи санкции на 15 американски компани
 • Дрон уби водач на "Ал Кайда" Дрон уби водач на "Ал Кайда"
 • Унгария: Сорос печели милиарди от мигрантската криза Унгария: Сорос печели милиарди от мигрантскат
 • Български автобус катастрофира в Унгария Български автобус катастрофира в Унгария
 • 32-ма ранени след взрив в Ливърпул 32-ма ранени след взрив в Ливърпул
 • Румънците на протест срещу абортите Румънците на протест срещу абортите
 • Турция свиква втори референдум за членството в ЕС Турция свиква втори референдум за членството

Не пропускайте