"Газпром" няма да иска пари от нас за "Южен поток"

"Газпром" няма да иска пари от нас за "Южен поток"

Понеделник, 13 Март 2017 14:41
"Газпром" оттегля исканията си за обезщетения заради проекта "Южен поток". Руската компания се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта. Това е един от ангажиментите, които от "Газпром" са заявили в отговор на опасенията Европейската комисия (ЕК) за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, съобщават от комисията.

Комисията бе загрижена, че "Газпром" се възползва от господстващото си положение на пазара за доставки на газ, за да придобие предимства, които са свързани с достъпа до газовата инфраструктура или с контрола върху нея. Бяха изразени опасния във връзка с проекта "Южен поток" в България и тръбопровода "Ямал" в Полша.

"Газпром" ще спази ангажиментите си в отговор на опасенията на Европейската комисия (ЕК) за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. В съобщение до медиите от комисията изтъкват, че ангажиментите ще позволят трансграничния пренос на газ на конкурентни цени.

ЕК счита, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност да се освободи пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Това обяви комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

По думите й ангажиментите разсейват опасенията на комисията по отношение на конкуренцията. Те осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Маргрете Вестегер подчерта, че ангажиментите на "Газпром" спомагат да се постигне по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Тя изтъкна, че това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ за отопляване на домовете си и за осигуряване на енергия за бизнеса си.

Сега комисията иска да чуе становищата на клиентите и другите заинтересовани лица. Тя ще ги разгледа внимателно преди да вземе решение.

Еврокомисията отправя призив към всички заинтересовани страни да представят в становищата си в рамките на 7 седмици след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Комисията ще вземе предвид всички получени коментари и ще предприеме окончателно становище дали ангажиментите отговарят задоволително на свързаните с конкуренцията опасения. Ако отговорът е задоволителен, комисията може да превърне ангажиментите в правно обвързващи за "Газпром". Ако дадено дружество нарушава ангажиментите си, ЕК може да наложи глоба в размер до 10 % от световния оборот на дружеството. Това може да стане без да се налага да доказва, че антитръстовите правила на ЕС са нарушени.

От комисията припомнят, че през април 2015 г. са изпратили изложение на възраженията, в което изразяват предварително становище, че "Газпром" нарушава антитръстовите правила на Евросъюза. От комисията намират, че ангажиментите, които дружеството е предложило са достатъчни, за да разсеят опасенията й по отношение на конкуренцията. Те спомагали по-добрата интеграция на централно- и източноевропейските газови пазари, като улесняват трансграничния пренос на газ на конкурентни цени.

"Газпром" обещава да спазва ангажиментите в продължение на 8 години

Още новини от Бургас

5 дка лозя изгоряха край Каблешково

5 дка лозя изгоряха край Каблешково, съобщават от полицията. На 23 август около 13.10 ч. в Районно управление - Поморие е получено съобщение за пожар,… Прочети още »
 • Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом
 • САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. долара САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. д
 • Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабул за наркотици Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабу
 • Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Ферари Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Фера
 • Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТО Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Чер
 • Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди
 • НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна
 • Австрия забрани бурките Австрия забрани бурките
 • Тереза Мей дава старт на Брекзит Тереза Мей дава старт на Брекзит
 • Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратурата Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратура
 • Перуански самолет се запали във въздуха Перуански самолет се запали във въздуха
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре

Не пропускайте