Китай засилва военноморските си сили, САЩ с незабавен отговор

Китай засилва военноморските си сили, САЩ с незабавен отговор

Понеделник, 13 Март 2017 14:53
Китайските медии изненадващо обявиха, че Пекин ще увеличи броя на служещите в морската пехота от 20 хиляди до 100 хиляди души, за да защити интересите си извън своята територия.

Част от контингента ще бъде дислоциран в китайските пристанища в Джибути на Африканския рог и в Гвадар – в югозападната част на Пакистан. Две бригади от сухопътните сили вече са прехвърлени към морската пехота, като са увеличили 20-хилядния състав почти двойно.

Планира се да се увеличи броят и на служещите във военноморските сили – с 15% от сегашните 235 хиляди души. Това изглежда е китайският отговор на действията на САЩ след като президентът Доналд Тръмп изпрати бомбардировачи Б-1 и Б-52 в Южна Корея, а около 300 000 южнокорейски и 15 000 американски войници започнаха съвместни военни учения под името „Фоул Ийгъл”, които ще продължат да април.

Паралелно стартираха и японско-американски военни учения с участието на морската пехота на САЩ. „Двете страни са като ускоряващи се един срещу друг влакове, никой от които не желае да даде път”, посочи в доста откровен коментар китайският външен министър Ван И, като добави: „Наистина ли сме готови за челен удар?”.

Конфронтацията този път започна заради Северна Корея, която изстреля четири ракети по посока на американските бази в Япония, три от които паднаха в Японско море.

Американският отговор беше незабавен старт на разполагането на противоракетния щит ТHAAD в Южна Корея. Той обаче няма как да спре севернокорейските ракети със среден и малък обсег. За сметка на това ще бъде напълно ефективен срещу китайските балистични ракети с голям обсег, като на практика ще неутрализира възможностите на Китай да води ядрена война.

Ето защо в отговор Китай наложи санкции на Южна Корея и обеща на САЩ съизмерими стратегически ответни действия.

Засега и двете страни игнорират предложението на министър Ван И за разрешаване на кризата, а именно САЩ и Сеул да отменят ученията, а Северна Корея да спре с ядрените и ракетни провокации.

Междувременно САЩ започнаха да разполагат щурмови дронове в Южна Корея. Дроновете „Grey Eagle” (Сив орел) са част от по-общ план за разгръщане на рота безпилотни самолети във всяка дивизия от американските сухопътни сили.

Още новини от Бургас

Кметът на Малко Търново стартира петиция "Аз съм Странджа"

Кметът на Малко Търново организира петиция в социалната мрежа за спасяването на Странджа. Тя е озаглавена "Аз съм Странджа"Странджа умира!Хайде стига с тези нашенски оплаквачески… Прочети още »
 • Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом
 • САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. долара САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. д
 • Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабул за наркотици Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабу
 • Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Ферари Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Фера
 • Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТО Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Чер
 • Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди
 • НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна
 • Австрия забрани бурките Австрия забрани бурките
 • Тереза Мей дава старт на Брекзит Тереза Мей дава старт на Брекзит
 • Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратурата Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратура
 • Перуански самолет се запали във въздуха Перуански самолет се запали във въздуха
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре

Не пропускайте