Турция плаши Холандия със санкции

Турция плаши Холандия със санкции

Понеделник, 13 Март 2017 15:00
След като отношенията между Турция и Холандия рязко се влошиха в последните дни, Анкара предвижда да предприеме санкции срещу Амстердам. Кризата се разрази през почивните дни. Холандските власти първо не разрешиха на външния министър Мавлют Чавушоглу да кацне в страната, за да проведе митинг с турските избиратели, а после изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян.

Министър по въпросите на ЕС Омер Челик обяви, че „със сигурност ще има санкции“, без да дава повече подробности. Кореспондентът на БТА Нахиде Дениз коментира, че на първо място се предвижда анулиране на сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ посочва, че то е много сериозно, но временно ще бъде преустановено.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки „Пейтриът“ край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Очаква се да бъдат забранени и посещенията на холандски военни в „Инджирлик“ – най-източно разположената военновъздушна база на НАТО. Анкара освен това призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

Турция обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 млрд. долара, като преимущество има вносът – 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Междувременно ЕС и НАТО приканиха Анкара и Амстердам да успокоят тона. Брюксел призова Турция да се въздържа от крайни изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията с Холандия и други страни членки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че двете партньорки в Алианса трябва да потушат ескалиращия си спор. „Бих призовал всички партньори да покажат взаимно уважение, да са спокойни и да имат премерен подход“, каза той и добави, че „е важно сега да се фокусираме върху всичко, което ни обединява“.

btv.bg

Още новини от Релакс

Завзеци: Бионсе не разбира нищо от тенис

Бионсе не разбира нищо от тенис!, смеят се зевзеци в социалната мрежа, след като клип с реакциите на певицата на финала на турнира Уимбълдън.Докато Серина… Прочети още »
 • Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом
 • САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. долара САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. д
 • Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабул за наркотици Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабу
 • Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Ферари Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Фера
 • Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТО Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Чер
 • Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди
 • НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна
 • Австрия забрани бурките Австрия забрани бурките
 • Тереза Мей дава старт на Брекзит Тереза Мей дава старт на Брекзит
 • Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратурата Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратура
 • Перуански самолет се запали във въздуха Перуански самолет се запали във въздуха
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре

Не пропускайте