Гърците пищят: Бедни сме по заповед на Меркел

Гърците пищят: Бедни сме по заповед на Меркел

Вторник, 14 Март 2017 11:54
"Бум на бедността по заповед на Меркел и Шойбле", така в. "Димократия" коментира изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Европейския институт на профсъюзите, показващо, че между 2009-2016 г. заплатите в Гърция всяка година са намалявали с 3,1 на сто.

Вестникът подчертава, че тази тенденция е била валидна и за други страни от ЕС. "Работещи на две скорости", извежда оценката си по темата в. "Нафтемборики". "Бедността - най-лошата форма на насилие", допълва в. "Ефимерида тон синдактон". "Сега ли се сетиха за тези седем кошмарни години на меморандуми и ограничения", пише изданието "Контра нюз", обобщавайки анализ на най-представителния синдикат в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).

В него се твърди, че реалната безработица в Гърция била 29,6 на сто, а не около 23 на сто (според Националния статистически институт) и че половината работещи в частния сектор /51,6 на сто/ са били със заплати под 800 евро заради искани от кредиторите съкращения.

Анализаторите от тази централа стигат до извода, че "динамиката на гръцката икономика е доста крехка и слаба" и че "за момента липсва възможност за преход към екстровертен и устойчив икономически модел". На фона на тази статистика в. "Та неа" помества най-ново университетско проучване за електоралните нагласи, което показва, че партията Нова демокрация увеличава дистанцията си от левицата СИРИЗА и че тя вече е 17 пункта.

Това означава, че при евентуални избори сега консерваторите ще получат 32,5 на сто срещу 15,5 на сто за СИРИЗА. Изследователите са на мнение, че освен тези две партии в новия парламент ще влязат още три - Златна зора, Комунистическата партия и Демократичният блок /ПАСОК-ДИМАР/. Никоя друга политическа сила няма да може да прескочи парламентарния праг от три процента.

dnes.bg

Още новини от Бургас

Променят част от маршрута на линия № 8

„Бургасбус” ЕООД променя маршрута на автобусна линия №8. ПРомяната влиза в сила от понеделник, 14.07.2014 г. Маршрутът на линията, обслужващ кв. Горно Езерово, ще бъде… Прочети още »
 • Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом Иванка Тръмп получава и пост в Белия дом
 • САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. долара САЩ продават на Бахрейн оръжия за 4,9 млрд. д
 • Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабул за наркотици Шестима уволнени от посолството на САЩ в Кабу
 • Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Ферари Мафията искала да отвлече тялото на Енцо Фера
 • Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТО Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Чер
 • Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди Турция осъди за тероризъм над 100 кюрди
 • НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна НАТО: САЩ да доставя оръжия на Украйна
 • Австрия забрани бурките Австрия забрани бурките
 • Тереза Мей дава старт на Брекзит Тереза Мей дава старт на Брекзит
 • Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратурата Жената на Франсоа Фийон клиент на прокуратура
 • Перуански самолет се запали във въздуха Перуански самолет се запали във въздуха
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре

Не пропускайте