САЩ орязват с 28% парите за чуждестранна помощ

САЩ орязват с 28% парите за чуждестранна помощ

Четвъртък, 16 Март 2017 12:08
Белият дом иска за следващата фискална година 28% орязване на парите за Държавния департамент и за чуждестранна помощ, за борба с климатичните изменения и програмите за културен обмен. Това е заложено в проектобюджета на САЩ за следващата година, съобщават световни агенции. Въпреки че се намаляват средствата за чуждестранна помощ, администрацията предлага да се запази финансовата помощ от 3,1 милиарда долара за отбраната на Израел.

Проектобюджетът за фискалната година, която започва на 1 октомври, е първият изстрел в битката с Конгреса, която ще продължи месеци. Конгресът, контролиран от републиканците, може да отхвърли някои или повечето от съкращенията на средствата за Държавния департамент и Агенцията за международно развитие (USAID), които са предимно за поддържане на дипломатическия корпус, борба с бедността, насърчаване спазването на човешките права и подобряване на здравеопазването в други държави.

Белият дом предлага общ бюджет от 25,6 милиарда долара за Държавния департамент и агенцията, което представлява 28% (10,9 млрд. долара) съкращение на разходите, според изнесения от Белия дом документ. Пентагонът ще спечели най-много, тъй като администрацията предлага близо 10% (54 милиарда долара) увеличение на парите за отбрана.

Отделно около 4 милиарда долара ще бъдат отделени тази и следващата година за започване строителство на стена по южната граница на САЩ. Според някои оценки стената по границата с Мексико ще струва най-малко 15 милиарда долара. Агенцията за защита на околната среда също ще понесе драстични съкращения - 2,6 милиарда долара или повече от 31%.

Президентът на САЩ предлага 21% съкращаване на средствата за земеделското ведомство и 12,6 милиарда долара (16,2%) по-малко за здравното министерство. Според плана ще бъдат спестени 5,8 милиарда долара от 32 милиарда долара за Националния институт по здравеопазване - водещата агенция за изследване в областта.

Някои програми за образование ще получат допълнително финансиране от 1,4 милиарда долара, като се увеличат средствата до 20 милиарда долара, въпреки че департаментът за образование ще изгуби 9 милиарда долара или 13%.

Предложението на Тръмп покрива само част от федералния бюджет от 3,8 трилиона долара. Текстът ще бъде сериозно изменен от Конгреса преди пълното публикуване на проектобюджета около май. Бюджетът подсказва на света, че САЩ на Тръмп ще бъде по-малко обвързана в международен план и ще наблегне на "Америка преди всичко".

news.bg

Още новини от Свят

Заловиха терористична група, подготвяща атентати в Москва и Санкт Петербург

Руската Федерална служба за сигурност, във взаимодействие с МВР и партньори от Таджикистан и Киргизстан, пресече дейността на терористична група, планирала да извърши поредица от… Прочети още »
 • Няма да спра да ви наричам "нацисти", предупреди Ердоган Европа Няма да спра да ви наричам "нацисти", предупр
 • Бернар Казньов отново изрази подкрепа за "Европа на няколко скорости" Бернар Казньов отново изрази подкрепа за "Евр
 • ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре износа си на месо за 28-те страни членки ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре и
 • Швейцарският външен министър предупреди Анкара да не шпионира свои граждани в Швейцария преди турския референдум Швейцарският външен министър предупреди Анкар
 • Камарата на представителите в САЩ отмени гласуването за отмяна на "Обамакеър" Камарата на представителите в САЩ отмени глас
 • "Ислямска държава" пое отговорност за нападението пред Парламента в Лондон "Ислямска държава" пое отговорност за нападен
 • Сърбия: Българите прехвърляха мигранти на наша земя Сърбия: Българите прехвърляха мигранти на наш
 • Украйна забрани участието на руската певица на Евровизия Украйна забрани участието на руската певица н
 • Турция иска обяснения от норвежкия посланик Турция иска обяснения от норвежкия посланик
 • Над 300 загинали и над 2200 ранени в атентати за 3 години Над 300 загинали и над 2200 ранени в атентати
 • Светът осъди атаката в Лондон Светът осъди атаката в Лондон
 • Великобритания няма да повишава нивото на тревога и няма да се поддаде на терора Великобритания няма да повишава нивото на тре

Не пропускайте