Турция с ултиматум: Ще праща по 15 х. бежанци месечно към Европа

Турция с ултиматум: Ще праща по 15 х. бежанци месечно към Европа

Петък, 17 Март 2017 14:58
Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да "съкруши" Европа, като изпращат 15 хил. мигранти месечно до територията на Европейския съюз, засилвайки спора от последните седмици с Общността, отбелязва "Франс прес", цитирана от нюз.бг.

Анкара и Брюксел преди година на 18 март сключиха знаково споразумение, което значително ограничи потока мигранти от Турция към Европа.

Сделката обаче сега виси на косъм във връзка с разразилата се дипломатическа криза заради блокирането на турски министри да агитират предизборно в Европа. "Ако искате, можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци, които не изпращаме всеки месец и да съкрушим" Европа, подчерта Сойлу по време на реч.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече даде да се разбере, че Турция може да пренебрегне споразумението и обяви, че Турция вече не приема обратно мигранти, които са преминали в Гърция.

Кризата се разрази, след като Холандия и Германия отказаха да позволят на турски министри да агитират за референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което накара силният човек в Турция да ги сравни с нацистка Германия.

Сойлу, който е смятан за приближен на Ердоган, обвини Хага и Берлин, че са замесени в протестите срещу Ердоган през юни 2013 г., в прокюрдските бунтове през октомври 2014 г. и в неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. "Те се опитват да привършат работата, която не довършиха. Кой върши тази работа? Това са Холандия и Германия", изтъкна турският вътрешен министър.

Той обвини Европа, че не помогнала на Турция да влезе в Европейския съюз и не помагала в нейната борба срещу тероризма.

"Европа, имате ли такава смелост...? Нека ви напомним, че не можете да играете игри в този регион и да пренебрегвате Турция", добави той.

Още новини от Бургас

Междуведомствен съвет поиска туризмът да стане приоритетна специалност в образованието

Професионалното направление „Туризъм“ в университетите трябва да влезе в списъка на приоритетните специалности. С такова становище излезе Междуведомственият съвет за кадрите в туризма. „Ще изготвим… Прочети още »
 • Няма да спра да ви наричам "нацисти", предупреди Ердоган Европа Няма да спра да ви наричам "нацисти", предупр
 • Бернар Казньов отново изрази подкрепа за "Европа на няколко скорости" Бернар Казньов отново изрази подкрепа за "Евр
 • ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре износа си на месо за 28-те страни членки ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре и
 • Швейцарският външен министър предупреди Анкара да не шпионира свои граждани в Швейцария преди турския референдум Швейцарският външен министър предупреди Анкар
 • Камарата на представителите в САЩ отмени гласуването за отмяна на "Обамакеър" Камарата на представителите в САЩ отмени глас
 • "Ислямска държава" пое отговорност за нападението пред Парламента в Лондон "Ислямска държава" пое отговорност за нападен
 • Сърбия: Българите прехвърляха мигранти на наша земя Сърбия: Българите прехвърляха мигранти на наш
 • Украйна забрани участието на руската певица на Евровизия Украйна забрани участието на руската певица н
 • Турция иска обяснения от норвежкия посланик Турция иска обяснения от норвежкия посланик
 • Над 300 загинали и над 2200 ранени в атентати за 3 години Над 300 загинали и над 2200 ранени в атентати
 • Светът осъди атаката в Лондон Светът осъди атаката в Лондон
 • Великобритания няма да повишава нивото на тревога и няма да се поддаде на терора Великобритания няма да повишава нивото на тре

Не пропускайте