И през тази година пак сме най-нещастни

И през тази година пак сме най-нещастни

Петък, 30 Декември 2016 11:47
Щастливите хора по света се увеличават – над две трети (68%) са тази година, сравнено с 66% миналата, българите отново са на дъното на тази класация с 43% щастливци, 10% определящи се като нещастни и 45% – по средата. Данните са от 40-ото годишно глобално изследване на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл”, наречено “Край на годината”, сред 66 541 души от 66 страни.

Нетната стойност на щастието (дяловете на щастливите минус дяловете на нещастните) в България е +33, докато в Европа е +59, или почти 2 пъти по-голяма. Очакванията на българите за 2017 г. са 21% оптимисти, 26% песимисти, 40% неутрални и 13% затрудняващи се да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -5 България остава в негативната част на класацията. 12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% – на икономически трудности.

Това ни нарежда сред последните по оптимизъм и в света, и на Балканите. Общата тенденция за България е за нарастване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2015 г. Фиджи и Китай са най-щастливите страни в света (с +89 и +80 нетни стойности на щастието), следвани от Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай. За трета година Ирак е най-нещастната страна. 42% по света са оптимисти за икономическите перспективи през 2017 г. Най-големите икономически сили са най-малко оптимистично настроени – ЕС с нетна стойност от 1 и Северна Америка с 11.

Най-силен е икономическият песимизъм в Италия, следвана от Великобритания и Франция. Масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 г. ще е по-добра от 2016 г. Според Кънчо Стойчев, вицепрезидент на УИН/“Галъп интернешънъл”: Азия поведе света не в бъдеще време, а в настоящето – за пръв път равнищата на общ оптимизъм, на позитивни икономически очаквания и на субективно усещане за щастие са най-високи там.

За пръв път в първата десетка по тези показатели няма нито една страна от Евро-атлантическия свят. Защо песимизмът обхваща най-богатите? Оказва се, че в основата на обществените настроения е темпото на развитие, ръстът.

Кризата през 2008 г. отне на “златния милиард” усещането за напредък, за прогрес, а не толкова оряза доходите. И обратното – в Азия не толкова растат доходите, колкото расте усещането за прогрес, за ръст. Проблемът у нас е, че прекалено дълго доминиращите негативни обществени нагласи се превръщат в самосбъдващо се пророчество, че навъсените погледи генерират навъсена икономика и навъсен живот.”


Още новини от Свят

Вирусът Зика се разпространява експлозивно

Вирусът Зика, който причинява вродени малформации при новородени, се разпространява експлозивно, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).Маркос Еспинар от регионалния офис на СЗО в Америка… Прочети още »
 • Не се прозявайте по време на секс Не се прозявайте по време на секс
 • Елен Колева спряла секса, карала на молитви Елен Колева спряла секса, карала на молитви
 • Брад Пит тайно при Анджелина в Камбоджа Брад Пит тайно при Анджелина в Камбоджа
 • Моделът Бар Рафаели отново е бременна Моделът Бар Рафаели отново е бременна
 • Тайните на Емили Ратайковски Тайните на Емили Ратайковски
 • По колко яйца може да ядете на ден По колко яйца може да ядете на ден
 • Скарлет Йохансон си пада по кулинари Скарлет Йохансон си пада по кулинари
 • Нещастните мъже гледали най-много порно Нещастните мъже гледали най-много порно
 • Испанци за Николета: Завъртя главата на Роналдо Испанци за Николета: Завъртя главата на Ронал
 • Какво не знаете за гъбите Какво не знаете за гъбите
 • Най-красивата омъжена жена в Бургас е 32-годишната Надя Недялкова Най-красивата омъжена жена в Бургас е 32-годи
 • Антонио Бандерас получил инфаркт Антонио Бандерас получил инфаркт

Не пропускайте