Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Събота, 31 Декември 2016 11:01
Българска федерация плувни спортове връчи наградите за най-добрите плувци в България за 2016 г. За поредна година №1 стана Нина Рангелова за постижението й от 1:58.27 мин. на 200 м св. стил по време на европейското първенство в Лондон за мъже и жени. с личният си треньор Стив Колинс.

На второ място е рекордьорът и шампион в бътерфлая Антъни Иванов за постижението си на 200 м бътерфлай от 1:57.11 мин., поставено на европейското първенство за юноши в унгарския град Ходмезиовашархей. Тройката допълни Лъчезар Шумков (Славия) с поправката си на 50 м бруст – 27.80 сек. по време на турнир Македоникои, както и техните треньори Димитър Виденов и Роза Георгиева.

В топ 5 място намериха още няколко от младите плувни таланти. Четвърти е Александър Николов ПКС "Черно Море" - 100 м св. стил 00:50.03 от държавното първенство за мъже, жени и младежи, пети е 16-годишният Петър Божилов от „Омега-01” за резултата си на 400 м св. стил 03:57.52 мин. в Солун.

Следва бившият дългогодишен състезател на ПК „Вихрен”, с треньори Валерия Боцева и Николай Вакареев, Любомир Агов. Роденият в Сандански плувец живее и тренира в Германия, но за т.г. беше с картотека в ПК „Бриз”. В миналогодишната анкета като състезател на „Вихрен“ Агов зае второ място в класацията след Нина Рангелова. Седма е 19-годишната Габриела Георгиева от ЦСКА, Любомир Епитропов (17 г., Етър 2000) за постижението си на 200 м бруст - 2:18.21 мин. в Унгария, Венцислав Айдарски /Вихрен/, Бояна Томова /Етър 2000/.

Наградите бяха връчени от Георги Аврамчев - президент на БПФС и Таня Богомилова - генерален секретар на БФПС.

Българска федерация по плувни спортове подготви четиригодишна програма за развитие на плуването. Основни акценти в плана е подготовка на елитни състезатели, които да бъдат конкурентни на Олимпиадата в Токио през 2020 година.

"Ще има пет основни плувни центъра в страната, като основните са в София, Пловдив и Сандански. Идеята е в Токио да имаме 3-4 финала на наши състезатели, както и 5-6 класирания до 16-о място", каза главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски. Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова определи тази година като тежка за българското плуване.

"Тежка година. Знаете, че беше изборна, организирахме и турнира Мултинейшън, който е ранг на мини европейско първенство и се справихме отлично. Движим се в правилна посока. По принцип на българина винаги нещо му липсва. За нас големият проблем си остава липсата на достатъчно басейни", каза Таня Богомилова.

Още новини от Страната

Изборите - на 2 април?

Новият президент Румен Радев ще разпусне парламента на 2 февруари, а предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април, прогнозира днес "24 часа". Бъдещите секретари… Прочети още »
 • „Нефтохимик 2010” гостува утре на ЦСКА в Перник „Нефтохимик 2010” гостува утре на ЦСКА в Перн
 • Бургас приема плейaутен мач в Деня на лъжата Бургас приема плейaутен мач в Деня на лъжата
 • ЖФК „Нефтохимик” спечели турнира в Бургас ЖФК „Нефтохимик” спечели турнира в Бургас
 • „Нефтохимик 2010” измъчи лидера „Нефтохимик 2010” измъчи лидера
 • Невяна Владинова спечели титлата в Бургас Невяна Владинова спечели титлата в Бургас
 • Бургазлии аплодираха легендарния „Черноморец” Бургазлии аплодираха легендарния „Черноморец”
 • Националките вдигнаха на крак зала „Младост” Националките вдигнаха на крак зала „Младост”
 • Стефани Музакова отново е отличена за "Спортен талант на годината" Стефани Музакова отново е отличена за "Спорте
 • Муай тай шампионите получиха поздравления от кмета Муай тай шампионите получиха поздравления от
 • „Херкулес” спечели три квоти за европейското първенство „Херкулес” спечели три квоти за европейското
 • Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха солени глоби Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха сол
 • Случаят „Дънекова” се решава в България Случаят „Дънекова” се решава в България

Не пропускайте