Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Събота, 31 Декември 2016 11:01
Българска федерация плувни спортове връчи наградите за най-добрите плувци в България за 2016 г. За поредна година №1 стана Нина Рангелова за постижението й от 1:58.27 мин. на 200 м св. стил по време на европейското първенство в Лондон за мъже и жени. с личният си треньор Стив Колинс.

На второ място е рекордьорът и шампион в бътерфлая Антъни Иванов за постижението си на 200 м бътерфлай от 1:57.11 мин., поставено на европейското първенство за юноши в унгарския град Ходмезиовашархей. Тройката допълни Лъчезар Шумков (Славия) с поправката си на 50 м бруст – 27.80 сек. по време на турнир Македоникои, както и техните треньори Димитър Виденов и Роза Георгиева.

В топ 5 място намериха още няколко от младите плувни таланти. Четвърти е Александър Николов ПКС "Черно Море" - 100 м св. стил 00:50.03 от държавното първенство за мъже, жени и младежи, пети е 16-годишният Петър Божилов от „Омега-01” за резултата си на 400 м св. стил 03:57.52 мин. в Солун.

Следва бившият дългогодишен състезател на ПК „Вихрен”, с треньори Валерия Боцева и Николай Вакареев, Любомир Агов. Роденият в Сандански плувец живее и тренира в Германия, но за т.г. беше с картотека в ПК „Бриз”. В миналогодишната анкета като състезател на „Вихрен“ Агов зае второ място в класацията след Нина Рангелова. Седма е 19-годишната Габриела Георгиева от ЦСКА, Любомир Епитропов (17 г., Етър 2000) за постижението си на 200 м бруст - 2:18.21 мин. в Унгария, Венцислав Айдарски /Вихрен/, Бояна Томова /Етър 2000/.

Наградите бяха връчени от Георги Аврамчев - президент на БПФС и Таня Богомилова - генерален секретар на БФПС.

Българска федерация по плувни спортове подготви четиригодишна програма за развитие на плуването. Основни акценти в плана е подготовка на елитни състезатели, които да бъдат конкурентни на Олимпиадата в Токио през 2020 година.

"Ще има пет основни плувни центъра в страната, като основните са в София, Пловдив и Сандански. Идеята е в Токио да имаме 3-4 финала на наши състезатели, както и 5-6 класирания до 16-о място", каза главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски. Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова определи тази година като тежка за българското плуване.

"Тежка година. Знаете, че беше изборна, организирахме и турнира Мултинейшън, който е ранг на мини европейско първенство и се справихме отлично. Движим се в правилна посока. По принцип на българина винаги нещо му липсва. За нас големият проблем си остава липсата на достатъчно басейни", каза Таня Богомилова.

Още новини от История и археология

Човечеството тръгва от братоубиец и прелюбодейци

В старозаветните книги пише, че първите хора на земята са изгонените от рая Адам и Ева. Известна е притчата за децата им – Каин и… Прочети още »
 • Каратисти от Приморско завоюваха медали на Републиканско първенство Каратисти от Приморско завоюваха медали на Ре
 • „Фрегата” отпадна от турнира за Купа България „Фрегата” отпадна от турнира за Купа България
 • Роси Йовчева показа „нокти” Роси Йовчева показа „нокти”
 • „Дея спорт” загря за Купата с победа „Дея спорт” загря за Купата с победа
 • Нефтохимик 2010” взе лека победа Нефтохимик 2010” взе лека победа
 • „Шейховете” спечелиха опашкарското дерби „Шейховете” спечелиха опашкарското дерби
 • Гофен спря устрема на Гришо Гофен спря устрема на Гришо
 • Нефтохимик приема Монтана утре в 13.00 Нефтохимик приема Монтана утре в 13.00
 • Злато и специален приз за борците Злато и специален приз за борците
 • Две от най-страховитите агитки в Европа се палят живи във Варшава Две от най-страховитите агитки в Европа се па
 • "Копенхаген" победи "Лудогорец" в София "Копенхаген" победи "Лудогорец" в София
 • Гришо удари Истомин, отива на 1/4финал Гришо удари Истомин, отива на 1/4финал

Не пропускайте