Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Бургас остана извън Топ 10 на България в плуването

Събота, 31 Декември 2016 11:01
Българска федерация плувни спортове връчи наградите за най-добрите плувци в България за 2016 г. За поредна година №1 стана Нина Рангелова за постижението й от 1:58.27 мин. на 200 м св. стил по време на европейското първенство в Лондон за мъже и жени. с личният си треньор Стив Колинс.

На второ място е рекордьорът и шампион в бътерфлая Антъни Иванов за постижението си на 200 м бътерфлай от 1:57.11 мин., поставено на европейското първенство за юноши в унгарския град Ходмезиовашархей. Тройката допълни Лъчезар Шумков (Славия) с поправката си на 50 м бруст – 27.80 сек. по време на турнир Македоникои, както и техните треньори Димитър Виденов и Роза Георгиева.

В топ 5 място намериха още няколко от младите плувни таланти. Четвърти е Александър Николов ПКС "Черно Море" - 100 м св. стил 00:50.03 от държавното първенство за мъже, жени и младежи, пети е 16-годишният Петър Божилов от „Омега-01” за резултата си на 400 м св. стил 03:57.52 мин. в Солун.

Следва бившият дългогодишен състезател на ПК „Вихрен”, с треньори Валерия Боцева и Николай Вакареев, Любомир Агов. Роденият в Сандански плувец живее и тренира в Германия, но за т.г. беше с картотека в ПК „Бриз”. В миналогодишната анкета като състезател на „Вихрен“ Агов зае второ място в класацията след Нина Рангелова. Седма е 19-годишната Габриела Георгиева от ЦСКА, Любомир Епитропов (17 г., Етър 2000) за постижението си на 200 м бруст - 2:18.21 мин. в Унгария, Венцислав Айдарски /Вихрен/, Бояна Томова /Етър 2000/.

Наградите бяха връчени от Георги Аврамчев - президент на БПФС и Таня Богомилова - генерален секретар на БФПС.

Българска федерация по плувни спортове подготви четиригодишна програма за развитие на плуването. Основни акценти в плана е подготовка на елитни състезатели, които да бъдат конкурентни на Олимпиадата в Токио през 2020 година.

"Ще има пет основни плувни центъра в страната, като основните са в София, Пловдив и Сандански. Идеята е в Токио да имаме 3-4 финала на наши състезатели, както и 5-6 класирания до 16-о място", каза главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски. Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова определи тази година като тежка за българското плуване.

"Тежка година. Знаете, че беше изборна, организирахме и турнира Мултинейшън, който е ранг на мини европейско първенство и се справихме отлично. Движим се в правилна посока. По принцип на българина винаги нещо му липсва. За нас големият проблем си остава липсата на достатъчно басейни", каза Таня Богомилова.

Още новини от Бургас

"Лукойл Нефтохим" АД стана Корпоративен дарител за 2013

Деветата по ред церемония „Дарител на годината 2013” беше организирана от Асоциацията на обществените фондации в България и „Обществен дарителски фонд област Бургас”. Срещата на… Прочети още »
 • Гришо удари Гаске, отива на 1/8финал Гришо удари Гаске, отива на 1/8финал
 • Волейболистите стартираха със загуба Волейболистите стартираха със загуба
 • „Делфин” се отказа от реванша „Делфин” се отказа от реванша
 • Промяна и за баскетболното дерби при женит Промяна и за баскетболното дерби при женит
 • Отложиха съботния мач на „Дея спорт” Отложиха съботния мач на „Дея спорт”
 • „Делфин” отстъпи в битката за първата шестица „Делфин” отстъпи в битката за първата шестица
 • „Акули” заминават на лагер в Балчик „Акули” заминават на лагер в Балчик
 • Григор се наложи в 4 сета над корееца, чака го Гаске Григор се наложи в 4 сета над корееца, чака г
 • Юноша на Нант пристигна в Нефтохимик Юноша на Нант пристигна в Нефтохимик
 • ММС дава 3 млн. лв. на борбата ММС дава 3 млн. лв. на борбата
 • Отложиха старта на „акулите” Отложиха старта на „акулите”
 • Финалът за Купа България започва с бургаско дерби Финалът за Купа България започва с бургаско д

Не пропускайте