Отрязали СКВТ „Георги Марков” заради непристойно поведение

Отрязали СКВТ „Георги Марков” заради непристойно поведение

Сряда, 08 Март 2017 10:31
Арогантно и агресивно поведение, гарнирано с нецензурни думи, на щангисти и пълно безхаберие за случващото се от страна на техния треньор Георги Марков, са причина да бъде спрян достъпът на едноименния клуб до залата по щанги. Това разкриха състезателки и ръководство на СКВТ „Черноморец” в отговор на появилите се в медиите информации, коренно разминаващи се с истината, според тях.  

От понеделник, 6 март, олимпийският вицешампион и световен рекордьор в категория до 69 кг Георги Марков и неговите състезатели нямат право да тренират в залата. Решението е на ПСФК „Черноморец”, в чийто актив е спортен комплекс „Черноморец”, подписано от прокуриста Пламен Киряков. От тук нататък единствено КВТ „Черноморец”, който е носител на 27 шампионски титли, ще може да ползва спортното съоръжение за тренировъчната си дейност според сключения между двете страни договор.

„След случващото се, което е силно притеснително, УС на клуба взе като крайна мярка да избере варианта да тренираме сами в залата и да си плащаме. Мисля, че това е най-правилният ход, защото така ще опазим децата си, а и базата. Тези деца са ни поверени от техните родители и ние сме отговорни и длъжни да се грижим за тях. От 1966 г. съм в тази зала и пред очите ми виждам как се руши. Сега искат да се договорим, да се разберем как да тренираме заедно занапред, но решението ни е категорично. Не искаме да тренираме в страх. Нашето желание е децата да тренират спокойно и да се развиват. Треньорката да има нормални условия за работа, за да направи прием и попълни групата. При мен през годините са тренирали много момичета, жени, момчета, мъже, но такова нещо не е имало. От 1979 г. съм заслужил треньор с отбор, с резултати. Не съм против Георги Марков, нека да се развива, но да не е за сметка на друг клуб,” каза зам.-председателят на „Черноморец” и почетен гражданин на Бургас Димитър Ковачев.

Близо осем години състезатели на двата клуба по вдигане на тежести се подготвят заедно в залата. През последните три обаче, атмосферата става непоносима. Момичетата, сред които е и европейската медалистка и многократна шампионка на страната Атанаска Илиева, стават свидетели на нелицеприятни гледки, биват унижавани, подигравани, а тренировъчният им процес се превръща в ад, разказаха самите те.

Не е подмината и тяхната треньорка Марина Райкова, която подава многократни сигнали за случващото се в залата до директора и зам.-директора на СУ „Юрий Гагарин”, чийто ученици са състезателите и на двата бургаски клуба.

„Конфликтите в залата са много, но винаги съм се стремяла да ги туширам, за да не ескалират. Обидите, които ми нанасят състезателите на другия клуб и предизвикателното им държание спрямо мен, са отвратителни. Все пак аз съм преподавател в спортно училище и треньор, а на тях им се позволява да уронват авторитета ми, достойнството ми,” разкри Марина Райкова.
Състезателите на Георги Марков никога не спазвали тренировъчния си часови график. Идвали и си отивали с около час по-рано или по-късно. В залата те си позволявали да правят каквото си искат - захвърляли се с дискове /чийто собственик е „Черноморец”/, плюели и храчели в ъглите, пускали на високи децибели музиката. Създавали конфликти като вземали дисковете, с които момичетата тренират, оплакаха се тежкоатлетките.

Състезателките разкриха още, че навик на момчетата бил да се преобличат в залата. Без никакъв свян от дамите. Свидетел на шокираща „картинка” с голи задни части преди време става майка, която отива в залата, за да се запознае с условията, при които дъщеря й ще тренира в „Черноморец”. Никога повече двете не се връщат обратно. Оправданието на Георги Марков било, че нямали съблекалня и шкафчета, а и нямало закон, в който да пише къде да се преобличат.
 
„Опитвам се да възпитавам момичетата добре, да са толерантни, винаги сме гледали да отстъпим, но чашата преля. Изпитвам страх за тяхната сигурност. Преди дни по време на тренировка едно от момчетата скочи срещу моя състезателка, опита се да я удари. Притеснявам се да не набият някого. Вербални атаки има срещу мен. Последният път излязох от залата, отидох в треньорската стая и заявих на г-н Ковачев, че повече не мога да работя при такива условия, защото очаквам в най-скоро време да ме набият. Никога не е ставало дума за изнасилване, както се тиражира! Много пъти съм търсила за съдействие и съм разговаряла с Георги Марков за потушаване на това напрежение, което създават неговите състезатели. Но отговорът му е: „Аз не вярвам на теб, вярвам на моите състезатели”. И естествено такъв отговор не води след себе си никакъв резултат от разговорите ни,” заяви Марина Райкова.

Безстопанствеността е другият проблем в залата. На 99% от спортните уреди са на „Черноморец”, но те не се съхраняват от другия клуб с мисълта на добър стопанин. Поради тази причина вече две години сауната стои заключена и е неизползваема. Не се поддържа и чистотата в залата. Из цялото помещение могат да се видят разхвърляни дрехи, хавлии, чорапи, маратонки, а санитарният възел е осъмвал оплескан с фекалии.

Относно къде ще тренира европейският шампион Иван Марков, Ковачев поясни, че не съществува конфликт между него и клуба и няма пречка той да се подготвя в залата. От община Бургас заявиха, че няма причина финансирането на КВТ „Черноморец” да бъде спирано и такива мерки не са били предприемани, както твърдят от другия клуб.

Още новини от Бургас

ЖП връзка ще свързва Бургас с летището и Сл. бряг

Предстои да стартира жп възел Бургас, чийто проект е готов. Той предвижда достъп до летището, каза пред медии в Бургас министърът на транспорта Имайло Московски.… Прочети още »
 • Бургас с още един отбор в Топ 6 Бургас с още един отбор в Топ 6
 • Ники Николов се завръща в националния Ники Николов се завръща в националния
 • „Делфин” отстъпи третото място „Делфин” отстъпи третото място
 • „Фрегата” взе осма победа „Фрегата” взе осма победа
 • Благо Митрев напусна „Нефтохимик” Благо Митрев напусна „Нефтохимик”
 • „Нефтохимик 2010” гостува утре на ЦСКА в Перник „Нефтохимик 2010” гостува утре на ЦСКА в Перн
 • Бургас приема плейaутен мач в Деня на лъжата Бургас приема плейaутен мач в Деня на лъжата
 • Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишманова" Преименуват зала "Младост" на "Жулиета Шишман
 • ЖФК „Нефтохимик” спечели турнира в Бургас ЖФК „Нефтохимик” спечели турнира в Бургас
 • „Нефтохимик 2010” измъчи лидера „Нефтохимик 2010” измъчи лидера
 • Невяна Владинова спечели титлата в Бургас Невяна Владинова спечели титлата в Бургас
 • Бургазлии аплодираха легендарния „Черноморец” Бургазлии аплодираха легендарния „Черноморец”

Не пропускайте